compass bilboard.jpg

Sinaia_c1bf4_e9701.jpg

Mai multe persoane s-au trezit de Sărbători că au plătit pentru pachete turistice la diverse pensiuni de pe Valea Prahovei, însă nu s-au putut bucura de ele. Și asta pentru că, deși locațiile erau reale, cei cărora le-au virat banii erau, în realitate, niște infractori. Unii dintre ei au aflat că au fost înșelați abia când se îndreptau spre locurile de cazare și au constatat că nu mai pot da de persoana căreia îi dăduseră banii.

A trecut prin această experiență neplăcută și un grup de tineri din Cluj. Aceștia au dorit să-și petreacă Revelionul la o cabană din Sinaia. Au găsit pe internet o ofertă de nerefuzat, însoțită de un contact, iar după ce au sunat la numărul respectiv au primit și un număr de cont bancar unde să vireze banii.

Au stat liniștiți până pe 30 decembrie când a venit momentul să se îndrepte spre locul distracției. Numai că, pe picior de plecare, tinerii și-au dorit să afle mai multe detalii despre locul unde trebuie să ajungă. Însă, surpriză! Persoana căreia îi viraseră banii n-a mai fost de găsit.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Oamenii au încercat să afle mai multe informații, prin intermediul rețelelor de socializare. Doar că numele și numărul de telefon al persoanei indicate de turiștii care fuseseră la cabana respectivă nu au coincis cu cele pe care le știau tinerii din Cluj.

„Concluzia: au fost mai multe persoane înșelate, cu aceeași adresă de cabană, dar nume și conturi bancare diferite. Proprietarul adevărat a fost contactat de cel puțin șase grupuri de persoane cu această problemă“, a precizat Alina Ștefania, una dintre persoanele care a fost victima înșelăciunii.

Șansele de a recupera paguba sunt minime, însă tinerii speră ca polițiștii să le dea de urmă celor care recurg la astfel de fapte.

Genul acesta de infracțiune comisă prin închirierea fictivă a fost o practică profitabilă de Sărbători pentru infractorii care au recurs la anunțurile false, folosindu-se de unități de cazare reale.

Unii dintre cei care au căzut în plasa acestor șarlatani au depus plângeri deja plângeri la Poliție, unele dintre ele fiind înregistrate și la IPJ Prahova.

Polițiștii îi sfătuiesc pe cei care s-au confruntat cu situații similare să meargă de urgență să depună plângeri și să nu se limiteze doar la postări pe rețelele de socializare.

Pe lângă cercetării, oamenii legii revin cu sfatul pentru cei care aleg să-și petreacă timpul liber în pensiuni, vile sau alte unități de cazare, să verifice cu atenție ofertele de turism existente în mediul on-line și să folosească site-urile autorizate pentru asemenea rezervări, astfel încât să nu cadă victime unor infracțiuni de înșelăciune.

Sfaturile polițiștilor

- Verificați autenticitatea anunțului prin alte surse: comentarii de la alți utilizatori, verificarea existenței locației, apeluri telefonice și întrebări adresate proprietarului legate de anumite servicii din zonă, precum restaurante și puncte de interes.

- Dacă decideți să închiriați direct de la o persoană, înainte de a semna contractul sau de a face o rezervare, contactați agentul de publicitate în prealabil (dacă este posibil prin telefon) pentru a vă confirma identitatea și pentru a vă clarifica orice alte dubii pe care le aveți.

- Nu plătiți suma integrală în avans, ci mai degrabă încercați să oferiți în avans cea mai mică sumă posibilă și să plătiți restul la sosire.
- Păstrați o copie a rezervării și / sau a depozitului plătit.

- Dacă ați fost victima unei fraude, raportați-o pe site-ul prin intermediul căruia ați găsit cazarea pentru a putea retrage anunțul și adresați-vă organelor de poliție!

Captură de ecran 

Capture_75c01_40a69.jpg

Despre autor
Author: Liliana Maxim Minculescu
redactor
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A plecat la drum cu o agendă, reportofon, cu ceva cunoștințe generale, dar, mai ales, cu dorința de a învăța și a „fura“ meserie.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, unde a avansat de la redactor/reporter la redactor șef-adjunct/editor-coordonator al departamentului de știri.
A făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM.
În anul 2018 a fost de asemenea premiată în cadrul Galei Comunității Prahovene pentru activitatea jurnalistică în domeniul social, o arie unde se implică activ și prin intermediul Grupului de voluntariat „Pentru Tine!“.
Pentru aproape doi ani a „evadat“ de partea cealaltă a baricadei, lucrând la Primăria Sinaia, la Departamentul de Comunicare și Politici Publice, dar a revenit la marea pasiune.
A ales Observatorulph.ro și Observatorulbv.ro pentru că îi place să țină pasul de vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici.
De același autor