Din România au plecat peste 250 de „comori” către „Seiful Apocalipsei”. Acesta este locul aflat la jumătatea distanței dintre Norvegia și Polul Nord, care ar putea salva omenirea de la sfârșitul lumii.
Seiful global din Svalbard este amplasat în peșterile de pe insula Spitsbergen, la jumătatea distanței dintre Europa continentală și Polul Nord și este deschis doar de trei ori pe an.
Aici, țările trimit diferite specii de semințe ce sunt păstrate în cazul în care o catastrofă ar lovi omenirea, iar populația nu ar mai avea cu ce să se hrănească. Semințele sunt păstrate în condiții speciale pentru a putea fi plantate în momentul în care va fi nevoie.
Zilele acestea au fost adăugate peste 45.000 de mostre de semințe de la 13 bănci de gene din Asia, Australia, Europa și America Latină, ridicând pentru prima dată numărul total de depozite la peste 1,2 milioane, potrivit Ministerului Agriculturii și Alimentației din Norvegia.
România se numără printre țările care participă la proiectul global. Banca de resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” din Suceava este unul dintre cei 91 de depozitari, care contribuie cu 877 de eșantioane de semințe la Seiful Apocalipsei.
Nu toate semințele trimise de institutul din Suceava provin din România, ci au fost doar depozitate, iar de aici urmează să fie transferate mai departe.
Speciile românești sunt doar 252. Printre ele se află grâu, castravete, dovleac, in, salată, busuioc, mac, pătrunjel, cimbru, muștar, roșii, porumb fasole, orz, ovăz, mazăre, secară, ardei, mărar.
Aproape jumătate din materialul conservat este autohton, colectat din 1.549 de localități din toate județele țării, potrivit datelor institutului din Suceava.