Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit. Cine îi va lua locul

Regina Elisabeta a II-a a murit. Elisabeta a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii în februarie 1952, la vârsta de 25 de ani. În acest an, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii a împlinit 70 de ani de domnie. Cum se stabileşte cine îi va succeda la tron?

Regina Elisabeta a II-a a murit joi seara la vârsta de 96 de ani. În urmă cu câteva luni, la finalul ceremoniilor organizate cu ocazia Jubileului de Platină al Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, suverana a ales să-şi facă apariţia, la balconul Palatului Buckingham, alături de fiul său, prinţul Charles, şi de nepotul acesteia, ducele de Cambridge William, alături de soţia Kate şi de cei trei copiii ai lor: George, Charlote şi Louis.

Monarhul şi-a dorit ca „lumea să vadă inima familiei regale şi viitorul monarhiei”, au explicat surse apropiate familiei regale jurnaliştilor de la The Mirror. E vorba de primele persoane aflate în linia de succesiune la tronul Marii Britanii.

Cum s-a stabilit succesiunea de-a lungul timpului

Succesiunea la tronul britanic este reglementată nu doar de descendenţă, ci şi prin statut parlamentar. Istoria actelor care fundamentează acest drept în cadrul familiei regale începe în secolul al XVII-lea şi culminează cu Bill of Rights (1689) şi Act of Settlement (1701), arată site-ul oficial al Casei Regale a Marii Britanii. Dilema succesiunii s-a evidenţiat în 1688, când regele Iacob al II-lea a fugit din ţară.

Parlamentul a considerat că tronul a devenit vacant prin abdicare de la guvernare. Iar succesiunea nu a continuat cu fiul mai mic al lui Iacob al II-ea, ci a fost numită regină fiica mai mare a fostului rege, Maria, alături de soţul ei William de Orania, în calitate de conducători comuni.

Legea privind succesiunea la Coroană, din 2013, a modificat dispozițiile din Bill of Rights și din Act of Settlement pentru a pune capăt sistemului de primogenitură masculină, în temeiul căruia un fiu mai tânăr poate înlocui o fiică mai mare în linia de succesiune. Legea se aplică celor născuți după 28 octombrie 2011.

De asemenea, legea a pus capăt dispozițiilor prin care cei care se căsătoresc cu romano-catolici sunt excluși din linia de succesiune. Modificările au intrat în vigoare în toate cele 16 teritorii ale Commonwealth-ului în martie 2015.

Cine îi urmează la tron reginei Elisabeta a II-a

1. Prințul Charles este primul în linie ce va moșteni tronul de la mama sa, Regina Elisabeta a II-a.

Prinţul de Whales are vârsta de 73 de ani, astfel dacă va ajunge rege, va avea cea mai înaintată vârstă din istorie la care un om accede la tronul Marii Britanii.
Cine îi urmează la tron reginei Elisabeta a II-a

Prințul Charles este un apropiat al României, vizitând de nenumărate ori această țară și având la Viscri, în Transilvania, mai multe case. Un susținător declarat al patrimoniului istoric al locurilor, Prințul Charles s-a implicat prin fundația sa, în reabilitarea mai multor imobile istorice din zonă.

2. Prințul William îi va urma la tron tatălui său, Prințul Charles. Dacă prinţul William va fi încoronat, el va primi titlul de William al V-lea, pentru că au mai domnit William I Cuceritorul (1066-1087, primul rege normand al Angliei), William al II-lea (1087-1100, cel care a cucerit Ţara Galilor), William al III-lea de Orania (1689-1702) şi William al IV-lea (1830-1837).

3. Prințul George este primul născut al cuplului format din Prințul William și Kate Middleton, Ducesa de Cambridge. El este al III-lea la rând pentru tronul Marii Britanii.

4. Prințesa Charlotte. Cea de-a doua născută în familia Prințului William, prințesa în vârstă de doar 4 ani este a IV-a în linie la moștenirea tronului.

5. Urmează cel de-al treilea născut fiu al Prințului William, Prințul Louis.

6. Abia pe locul şase se situează prinţul Harry, duce de Sussex, fiul cel mic al prinţului Charles.

7. Îi urmează fiul său, Archie Mountbatten-Windsor.

8. Fiica cea mică a lui Harry cu Meghan Markle, Lilibet Mountbatten-Windsor, este a opta în linia de succesiune.

9. Al nouălea la rând este ducele de York, prințul Andrew, cel de-al treilea fiu al reginei Elisabeta și al prințului Philip.

10. Pe locul zece se situează prinţesa Beatrice, fiica cea mare a prințului Andrew și a ducesei de York.

RECOMANDĂRI