grecia-corfu_9c32c.jpg

Sezonul vacanțelor se apropie, iar tot mai mulți părinți se întreabă dacă vor intra în carantină atât ei, cât și copiii lor, în cazul în care își vor petrece concediul în străinătate. Medicul Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, a venit cu precizări importante.

Acesta a declarat pentru hotnews.ro că adulții români vaccinați anti covid nu mai trebuie să stea în carantină, vara aceasta, la întoarcerea din vacanța petrecută în alte țări, chiar dacă țările respective se află pe lista statelor cu risc epidemiologic.

Minorii sub 16 ani, care nu pot fi deocamdată vaccinați din cauză că niciun vaccin anti-COVID nu a fost aprobat în Uniunea European, vor trebui să stea în carantină. Părinții nu mai sunt însă obligați să rămână în carantină alături de copiii nevaccinați, așa cum se întâmpla până luna trecută.

Copiii peste 3 ani pot scăpa de carantină dacă prezintă un test covid negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de intrarea în România. 

„Copiii care se întorc din vacanță din țările cu risc epidemiologic și nu au un test negativ stau în carantină, chiar dacă părinții sunt vaccinați. Practic, copiii cu vârsta peste 3 ani au varianta de a face test COVID, iar în cazul în care rezultatul este negativ, scapă de carantină. În cazul copiilor sub 3 ani, care nu pot face test, situația nu este deocamdată clară” a declarat medicul Adriana Pistol pentru sursa citată.

Reamintim că, în prezent, pe lista țărilor galbene și roșii figurează țări frecventate de turiștii români în vacanțe, precum Grecia, Bulgaria, Turcia, Cipru, Italia sau Germania. Lista completă mai jos:

image-2021-05-14-24798729-0-zona-rosie_41de6.jpg

image-2021-05-14-24798730-0-zona-galbena_ec68a.jpg


compass bilboard.jpg