italia_29e7b.jpg

Țările din Uniunea Europeană au căzut de acord, miercuri, să lanseze certificatul destinat călătoriilor pentru a redeschide turismul. Decizia, luată la nivel de ambasadori, va fi negociată în detaliu luna viitoare cu deputații europeni. Până în vara anului 2021 va fi gata cadrul pentru acest document, informează agenția Reuters. 

Statele UE au stabilit ca durata de aplicare a reglementării privind certificatul european de sănătate destinat facilitării călătoriilor în UE să fie de un an, conform textului adoptat miercuri de ambasadorii celor 27 de state ale blocului comunitar.

Propunerea iniţială a Comisiei Europene prevedea ca acest „certificat verde digital” – care ar trebui să intre în vigoare până la sfârşitul lunii iunie – să fie valabil până când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara că pandemia de COVID-19 a luat sfârşit.

Statele membre au refuzat să depindă de un organism din afara UE, așa că au modificat această dispoziţie. Textul prevede acum ca reglementarea să se aplice timp de 12 luni de la intrarea sa în vigoare, urmând ca executivul european să facă un raport de evaluare cu trei luni înainte de sfârşitul acestei perioade, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Acest instrument vizează cele 27 de ţări ale UE, dar şi state care nu sunt membre ale UE, dar care fac parte din spaţiul Schengen: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.  De asemenea, au fost adăugate unele dispoziţii privind recunoaşterea certificatelor emise de ţări din afara UE.

Statele membre vor fi obligate să recunoască vaccinurile aprobate de UE.

Totuși, unele țări ar putea să emită certificate care să menționeze și vaccinul Sputnik din Rusia sau Sinovac din China, care sunt autorizate numai pe teritoriul lor. Celelalte state membre UE urmează să decidă dacă vor accepta sau nu certificatele de vaccinare pe care sunt trecute vaccinuri ce nu sunt aprobate de autoritatea europeană.

Țările UE urmăresc să se asigure că sunt disponibile „soluțiile tehnologice necesare”, astfel încât noile certificate, digitale sau pe hârtie, să poată fi emise, se arată în documentul agreat miercuri de Cei 27.

În condiţiile în care mai multe ţări au început deja să implementeze propriile certificate, textul prevede o perioadă de tranziţie de şase săptămâni pentru ca aceste ţări să îşi poată adapta sistemul la cadrul european comun.

Precizarea vine în condițiile în care viitorul pașaport de vaccinare propus de Uniunea Europeană riscă să se împotmolească într-o veritabilă „birocrație digitală” europeană, în lipsa unor standarde clare prin care aceste adeverințe digitale să poată fi interoperabile, certificate și unanim valabile în întreg spațiul comunitar, se arată într-o analiză Politico.

Certificatele ar urma să fie eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.

O problemă legată de standardizarea și interoperabiliatea datelor la nivelul UE o reprezintă exact acest cod QR și, mai ales, ce se află „în spatele lui”: informații medicale, felul în care acestea sunt procesate și stocate. Fiecare guvern dispune de resurse și grade diferite de digitalizare la nivelul administrației publice și instituțiilor medicale și de sănătate publică.

surse: Reuters, Agerpres, AFP, Digi24, Politico


compass bilboard.jpg