compass bilboard.jpg

coronavirus-transmitere_69f57.jpg

Cercetătorii încearcă să determine dacă noul coronavirus se poate răspândi și prin aerul respirat.

Specialiștii în boli infecțioase nu au nicio îndoială că aerosolii pot transporta virusul.

Rezultatele nu sunt definitive, însă în condițiile actuale nicio precauție nu e prea mult. Organizația Mondială a Sănătății spune că nu sunt dovezi că boala se poate transmite astfel.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

La ora actuală este unanim acceptat că noul coronavirus se transmite de la om la om prin picăturile de salivă transportate prin tuse sau strănut: virusurile împrăștiate cu ajutorul acestor secreții intră în contact direct sau indirect (după atingerea obiectelor contaminate) cu mucoasele din gură, nas, ochi ale gazdei și infectează noul organism.

Oamenii de știință încearcă să stabilească acum dacă virusul se transmite și doar prin aerul respirat - aerosoli, particule mult mai mici decât cele rezultate în urma strănutului. Revista Nature a publicat un articol pe această temă, în care a sintetizat opinii pro și contra transmiterii virusului prin respirație.

Potrivit site-ului citat, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat pe 27 martie că nu există suficiente dovezi că virusul SARS-CoV-2 se transmite prin aerosoli, cu excepția câtorva situații punctuale, cum ar fi intubarea unui pacient infectat.

Pe de altă parte, experții în boli respiratorii afirmă că strângerea de dovezi clare că virusul se trasmite prin aer ar putea dura ani și ar costa multe vieți. 

„Pentru oamenii de știință care lucrează în acest domeniu nu este nicio îndoială că virusul se transmite prin aer”, declară Lidia Morawska, cercetător la Universitatea Tehnologică Queensland, din Australia.

Citește continuarea pe digi24.ro

sursa foto: captură youtube.com