Deși Codul Rutier s-a modificat recent astfel încât șoferii care butonează telefonul în timp ce conduc riscă amenzi usturătoare și chiar suspendarea permisului pentru 30 de zile, numărul celor ignoră pericolul la care se expun este în continuare uriaș.
Ce-i determină pe șoferi să reacționeze instant la mesajele primite pe Facebook, dar mai ales whatsapp stunci când conduc?
Eugenia Popovici, psiholog-psihoterapeut, a explicat pentru observatorulbv.ro ce se întâmplă cu șoferii obsedați de telefonul mobil atunci când sunt la volan.
”Vorbim de incapacitatea de a rezista impulsului, lipsa răbdării, foamea de stimuli similară bulimiei. Este o tulburare obsesiv-compulsivă generată de dependența de stimuli, de data aceasta digitali. Complementar, o astfel de reacție poate fi motivată de gradul de urgență al unei acțiuni (afacere, copil, ș.a.) sau pur și simplu de plictiseala de a conduce singur, fără să poată comunica. Evident, motivația nu justifică, ci este doar un alibi pentru incapacitatea de a gestiona o situație”, a declarat Eugenia Popovici.
Și Poliția Rutieră a demarat o campanie de conștientizare privind riscurile la care se expun șoferii atunci când citesc sau răspund mesajelor primite pe telefon.
„O clipă de neatenție la volan – atât pentru scrierea unui mesaj, verficarea unei notificări, realizarea unei înregistrări live pe facebook, dar și pentru alte activități ce constau în folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil – te poate costa viața” a fost mesajul postat în mod repetat de MAI pe Facebook.