compass bilboard.jpg

Capture1_c2820.JPG

Are doar 9 ani, dar datorită lui numele și steagul României au fost, din nou, la înălțime la o competiție sportivă. Și-a folosit tehnica, atenția, spiritul de prezență, a înglobat toată pregătirea de la antrenamente și a fost „stăpân“ peste tot ce i-a apărut în cale pe tatami. Alexandru Dăianu este cel mai tânăr campion european la karate, performanță obținută la Bar, în Muntenegru.

Micuțul karateka și-a început activitatea pe tatami în urmă cu aproape doi ani. Spre arte marțiale a fost îndrumat de către tatăl său, Dorin Dăianu, el însuși dobândind aceste tehnici de luptă și autoapărare pe vremea când în România erau interzise. Siguranța, echilibru, spiritul de acțiune promptă și sigură, calități pe care le dezvoltă acest sport, și le-a dorit și pentru fiul său.

L-a înscris la CS Caraimanul Bușteni, acolo unde urmează câte două-trei antrenamente săptămânal, însă a continuat pregătirea și acasă. Totul în așa fel încât copilul să aibă parte de continuitate și nu de stiluri și tehnici diferite care să-l zăpăcească. Iar faptul că între pregătirea de la club și cea de acasă există o armonie s-a văzut și din rezultatele obținute la competițiile naționale și internaționale la care a participat puștiul.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Ambiție și maturitate

Până să se apuce de sport, nu știa mare lucru despre ce înseamnă karate. Văzuse câte ceva pe la desene animate și filme, însă ceea ce avea să deprinsă la antrenamente a fost ceva total diferit. I-a plăcut din start acest drum, unul deloc ușor și unde și-a dorit, în permanență, să urce treaptă cu treaptă, dar într-un ritm mai alert. A conștientizat când i-au apărut bariere și împreună cu tatăl său și-a analizat și corectat greșelile. Acum este deținător al centurii portocalii.

Au apărut și rezultatele și aproape că nu este concurs la care Alex Dăianu să nu se impună. Însă, performanța cea mai notabilă dintre cele înregistrate până acum este cea obținută la Campionatele Europene din Muntenegru, acolo unde a urcat pe prima poziție la categoria sa de vârstă.

„Am avut ceva emoții. A avut un concurent din Rusia foarte bun. Era mic, de abia a putut urca pe podium la premiere, dar foarte iute, tehnic, talentat. Dar l-a devansat. Pe trei au ieșit doi bulgari“, ne-a declarat Dorin Dăianu, cel care-și sprijină copilul trup și suflet într-un sport care-l va dezvolta nu doar fizic, ci moral, intelectual.

Problemele matematice, „adversarul“ de la școală

Efectele practicării karate-ului să văd și-n viața de zi cu zi, în activitatea școlară. Este mai temperat la teme, analizează problemele mai atent, se interesează care sunt cauzele care-i îngreunează rezolvarea lor…Vorbim despre matematică, cea de-a doua mare pasiune a lui Alex, materie unde asociază problemele cu un adversar de pe tatami pe care trebuie, întotdeauna, să-l învingă. La celelalte materii, se-ntâmplă ca la kumite (lupta cu adversar real, exercițiu unde mai are de lucru), mai iese și învins.

„Îmi place la școală. Cel mai mult îmi place de doamna învățătoare, dar și ceea ce fac la clasă, dar urăsc temele. Și ne dă mult de tot de scris“, ne-a mărturisit Alex, elev în clasa a II-a la Școala Gimnazială „George Enescu“ din Sinaia, în timp ce-și savura recompensa după reușita de la Bar, din Muntenegru. Și asta pentru că, potrivit tradiției familiei Dăianu, după fiecare victorie, Alex este recompensat cu o pizza.

Oricât de mult și-ar dori ca fiul lor să performeze într-o serie de domenii, părinții lui Alex nu uită un lucru esențial: este copil, iar principala preocupare la vârsta lui este joaca. Așa că-i lasă timp să se bucure și de ceea ce înseamnă copilăria prezentă: gadget-urile (aici are program), dar și de partea sănătoasă a ei: mișcarea în aer liber.

„Îmi place fotbalul, joc, dar nu la nivel de performanță“, ne-a mai spus puștiul.

Și-ar dori să devină aviator ca să călătoarească în toată lumea. Dar până atunci se concentrează și se antrenează pentru următoarea competiție, din octombrie 2019: Campionatele Mondiale din Cehia.

Foto: arhiva personală familia Dăianu

WhatsApp_Image_2019-04-18_at_11.48.48_1_2707b.jpeg

Capture1_c4b9a.JPG

WhatsApp_Image_2019-04-18_at_11.37.17_021da.jpeg

alături de părinții săi, Simona și Dorin Dăianu

WhatsApp_Image_2019-04-18_at_11.48.48_7b734.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-17_at_12.57.41_09097.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-17_at_12.57.40_3_7533a.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-17_at_12.57.41_1_6e697.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-17_at_12.57.40_2_58fbc.jpeg

WhatsApp_Image_2019-04-17_at_12.57.40_1_43585.jpeg

Despre autor
Author: Liliana Maxim Minculescu
redactor
Liliana Maxim Minculescu, jurnalist „de modă veche“, și-a început activitatea în 2004, lucrând simultan în presa scrisă și TV.
A plecat la drum cu o agendă, reportofon, cu ceva cunoștințe generale, dar, mai ales, cu dorința de a învăța și a „fura“ meserie.
A lucrat la Telegraful de Prahova și Alpha TV, unde a avansat de la redactor/reporter la redactor șef-adjunct/editor-coordonator al departamentului de știri.
A făcut parte și din echipa cotidianului Adevărul pentru ca, ulterior, să se axeze pe jurnalismul de televiziune, la Valea Prahovei TV și Ploiești TV. A scris, totodată, și pentru site-ul: promovamprahova.ro.
Pentru activitatea în presa locală și regională a fost nominalizata mai multor concursuri, gale, dar și premiată în anul 2014, în cadrul Galei MediaFEM.
În anul 2018 a fost de asemenea premiată în cadrul Galei Comunității Prahovene pentru activitatea jurnalistică în domeniul social, o arie unde se implică activ și prin intermediul Grupului de voluntariat „Pentru Tine!“.
Pentru aproape doi ani a „evadat“ de partea cealaltă a baricadei, lucrând la Primăria Sinaia, la Departamentul de Comunicare și Politici Publice, dar a revenit la marea pasiune.
A ales Observatorulph.ro și Observatorulbv.ro pentru că îi place să țină pasul de vremurile, iar prezentul și viitorul jurnalistic sunt aici.
De același autor