Indiferent de tipul de locuință, politica de securitate trebuie gândită prin prisma identificării vulnerabilităților locației respective și stabilirea modalităților adecvate de înlăturare a acestora.
Atât în cazul unei boxe dintr-un subsol de bloc, cât și al unui beci aparținând unei case la curte, trebuie avută în vedere importanța securizării intrării și căilor de acces în anexe.
Trebuie știut faptul că hoții dau dovadă întotdeauna de inventivitate, inclusiv când vine vorba de modalități de a sustrage bunuri din beciuri și subsoluri.
Motiv pentru care proprietarii trebuie să ia toate măsurile de precauție necesare evitării victimizării. Modul de operare cel mai frecvent folosit este pătrunderea prin efracție, forțarea mecanică a ușilor, yalelor, grilajelor.
Prudența este cea mai bună pază!
Încercați să fiți prudenți atunci când povestiți vecinilor ce bunuri depozitați în beciuri/subsoluri.
Inscripționați bunurile de valoare depozitate acolo, pentru a putea fi identificate mai ușor.
Atunci când se prezintă un necunoscut la ușa dumneavoastră, care pretinde că este de la o instituție și dorește să intre sub diverse pretexte în subsol, solicitați-le legitimațiile de serviciu sau actele care pot dovedi scopul vizitei lor!
Dacă aveți diferite reparații de efectuat în subsoluri sau beciuri, încercați să angajați doar persoane de încredere, recomandate de prieteni sau cunoștințe.
În cazul absențelor îndelungate de la domiciliu discutați acest lucru numai cu persoanele de încredere! Rugați vecinii apropiați să vă supravegheze pe lângă locuință și beciurile.
Nu dați nicio șansă hoților!
Atenție! Dacă sesizați că o ușă de la intrarea în subsol sau beci a fost forțată (spartă) nu pătrundeți în interior. Ați putea șterge urme esențiale pentru prinderea infractorilor.
Furnizați Poliției toate datele pe care le dețineți în legătură cu o eventuală spargere. Indiferența dumneavoastră nu face decât să îngreuneze prinderea autorilor care între timp vor mai comite alte astfel de infracțiuni!
Anunțați imediat Poliția dacă sesizați pe holurile scării de bloc, pe palier persoane dubioase care staționează fără motiv. Rețineți cât mai multe semnalmente ale acestora, iar dacă aveți posibilitatea (fiind însoțiți și de alți locatari ai scării blocului și fără a vă expune) întrebați-i care este scopul șederii lor acolo. Acest lucru i-ar putea descuraja.
Pentru a nu risca să deveniți victima hoților, Poliția Brașov vă recomandă:
- Asigurați-vă că la subsolul imobilului nu pot pătrunde hoții, întrucât bunurile depozitate (alimente, băuturi, unelte etc.) reprezintă o tentație pentru aceștia;
- Intrarea în subsolurile clădirilor și ușile boxelor trebuie asigurate cu încuietori rezistente! Doar locatarii imobilelor ar trebui să aibă chei de la aceste yale;
- Fiți atenți ca ușa de la intrarea în bloc să fie asigurată printr-un interfon funcționabil și să fie permanent închisă;
- Asigurați un iluminat corespunzător pe casa scării sau la intrarea în subsoluri. Becurile de iluminat vor fi montate cu sisteme de asigurare pentru a nu fi sparte sau scoase din circuit cu ușurință;
- Înlocuiți ușile din carton sau placaj cu unele solide, din lemn masiv;
- Montați gratii la gurile de aerisire și la ferestrele de la subsol;
- Apelați la firme specializate în paza imobilelor și montați sisteme de supraveghere video la intrarea în imobil;
- În timpul nopții sau în timpul zilei, dacă auziți zgomote suspecte pe casa scării sau în apropierea imobilelor, încercați să aflați sursa acestora și, în cazul unor suspiciuni, anunțați Poliția.
sursa foto: ziarularges.ro