În paralel cu restricțiile impuse în acestă perioadă, care au generat nemulțumiri în rândul populației, oamenii spun că atât timp cât stăm în case, alții se ocupă cu distrugerea țării. Un exemplu este distribuirea masivă a imaginilor cu trenuri și camioane încărcate cu lemne provenite din exploatări forestiere.
Cât este adevăr și cât manipulare? Desigur, printre imaginile distribuite sunt și unele mai vechi, dar multe dintre cele noi provin din live-uri recente, care nu pot fi decât reale. Autoritățile au tratat subiectul cu ambiguitate, susținând că problema nu este atât de gravă, iar tăierile au ca scop și întinerirea pădurilor.
Subiectul nu este unul nou, iar întrebările pe care le generează nu au primit răspunsuri tranșante. Chiar și în caz de campanii de reîntinerire pentru fondul forestier, oamenii sunt interesați despre cum este vândut lemnul care pleacă din țară.
Deocamdată, confimarea că se taie ilegal vine chiar de la MAI. ”În total, au fost înregistrate 106 dosare penale la regimul silvic. Polițiștii de ordine publică au aplicat 207 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 420.300 de lei, în conformitate cu Legea nr. 171/2010 privind stabilirea si sancționarea contravențiilor silvice.
De asemenea, au fost verificate 172 de obiective: târguri, oboare, piețe, exploatări forestiere, depozite, ocoale silvice.”
O privire mai atentă la cifrele comunicate de MAI arată faptul că 2000 mc de lemn nu înseamnă mai nimic în raport transporturile masive semnalate de populație. Lemnul exploatat este de ordinea sutelor de mii de metri cubi.
Într-o intrevenție la TVR1, premierul Ludovic Orban arfirma că austriecii de la Schweighofer sunt nevoiți să importe lemn pentru exploatare, în proporție de 80% din necesar, pentru că este mai ieftin să aduci ”de afară”. Premierul a declarat că este de acord cu ministrul Mediului și că nu e cazul să oprim exploatarea legală a lemnului, pentru că ”ne-am alege cu încă 200.000 de șomeri, oameni care lucrează în acest domeniu”.
Rămâne totuși de clarificat ce înseamnă ”exploatarea legală”, remintindu-vă că în urmă cu exact 2 ani, procurorii anti-mafia au descins la colosul austriac Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din Romania. Anchetatorii i-au leagat numele direct de defrişările ilegale de păduri, percheziționând sediul central al companiei şi fabricile de prelucrare din Sebeş şi Rădăuţi. Au fost 23 de percheziţii în urma cărora procurorii DIICOT spun că au adunat probe pentru a opri frăţia drujbelor. ”Un grup infracţional greu de pus la pământ.” Aşa caracterizează procurorii reţeaua pe care au filat-o luni de zile, din care ar fi făcut parte pădurari, şefii lor, comisari ai gărzii forestire. Beneficiarul final: firma austriacă Holzindustrie Schweighofer.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2011 şi până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat, membrii grupului acţionând în vederea deturnării licitaţiilor publice organizate la nivelul unor direcţii silvice pentru a-şi asigura volume suplimentare considerabile de masă lemoasă în vederea procesării, în fabrici specializate în tăierea şi rindeluirea lemnului”, arătau procurorii DIICOT, în urmă cu doi ani.
Reprezentanții Schweinhofer au susținut că totul se derulează legal. Lucia Petrescu, reprezentant al companiei austriece: „Compania noastră a pus la dispoziţie toate mijloacele necesare pentru a rezolva cât mai rapid şi cât mai corect această situaţie”.
Thomas Waitz, europarlamentar si reprezentant al Partidului Verde Austria: „Cumpără foarte mult lemn de la aşa-numitele depouri forestiere, iar asta e în continuare o mare lacună a sistemului, pentru că lemnul obţinut în mod legal poate fi amestecat cu cel obţinut ilegal, iar ei nu pot certifica faptul că lemnul nu provine din tăierile ilegale de păduri”.
Așadar, au mai trecut doi ani, iar problema nu pare a fi clarificată. Firma austriacă a continuat să cumpere lemnul de la diverse societăți din România, neputând preciza cât a fost tăiat legal și cât legal.