Acțiuni de deratizare și tratamente fitosanitare în Brașov. Anunțul Coral Impex

Societatea Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă că în perioada 28 octombrie-8 noiembrie, pe raza domeniului public și privat din Brașov, vor avea acțiuni de deratizare

Astfel, în perioada 28.10 – 08.11.2024 va efectua actiunile de:

1) Deratizare pe raza domeniului public si privat al municipiului Brasov. Prestarea lucrarilor se va realiza  pe parcursul a 5 zile, in functie de conditiile meteo;

Produsul utilizat la deratizare este:

  • COLBROM, sub forma de pasta de culoare albastra, avizat de Ministerul Sanatatii, norma de utilizare este de 0,8 gr/mp.

Substanta raticida va fi amplasata in capcane de rozatoare, confectionate din plastic, de culoare neagra, prevazute cu sistem de inchidere, rezistente la umezeala, care  nu permit accesul copiilor sau al animalelor la substanta raticida.

Actiunea de deratizare este foarte importanta, dat fiind faptul ca rozatoarele pot transmite boli foarte grave, printre care reamintim:

Leptospiroza este cea mai comună boală transmisă de către șobolani și este specifică atât animalelor, cât și oamenilor. Putem intra în contact cu această boală în momentul în care intrăm în contact cu apa, alimentele sau solul contaminate cu urina sau fecalele rozătoarelor infestate. Simptomele seamănă foarte mult cu gripa și apar după o perioadă de incubație de 20 de zile. Este esențial ca boala să fie tratată din timp altfel se va agrava și se va transforma în insufuciență renală, hepatită sau meningită, producand in unele cazuri decesul persoanei.

Hantavirusul este un virus ce poate fi inhalat, transmis prin intermediul unei mușcături, transmis prin intermediul fecalelor și urinei rozătoarelor sau prin intermediul mâncării contaminate. Simptomele nu apar imediat, ci pot apărea chiar și după 5 săptămâni și sunt confundate cu simptomele gripei. Acestea includ: oboseala, febra, dureri musculare în coapse, șolduri, spate și umeri, dureri de cap, amețeală, frisoane, precum și dureri abdominale, greață sau diaree. Acesta este abia începutul, pentru ca mai apoi, pot apărea și simptome mai grave, simptome ce afectează aparatul respirator ca de pildă insuficiența respiratorie și tusea. Rata de mortalitatea la boala respiratorie provocată de acest virus este de 38%.

Coriomeningita Limfocitara (CML) este o infecție transmisă de șoarecele de casă.  Se estimează că aproximativ 5% dintre șoarecii de casă pot purta aces virus și pot infesta și alte rozătoare ca de pildă hamsterii.

Transmiterea virusului se face prin aceleași căi ca și Hantavirusul, doar prin intermediul contactului cu rozătoare. Nu s-a raportat încă dacă ar fi posibilă sau nu o transmitere de la o persoană la alta, însă poate fi vorba de un risc în cazul mamă-fetus.

Infecția cu CML are două faze. Prima dată se manifestă ușor cu simptome generale precum febra, lipsa apetitului, dureri musculare și de cap, greață și vomitat,  dureri de gât, tuse, dureri ale articulațiilor, pieptului, testiculelor sau a glandelor salivare. A doua fază devine deja mai serioasă pentru că persoanele infestate încep să prezinte și simptome neurologice precum: meningită, encefalită, sau meningoencefalită. Acestea pot fi tratate dacă sunt descoperite din timp, dar necesită neapărat spitalizare. Altfel, efectele pot fi mortale.

Potrivit reglementarilor in vigoare:

„….Operatorii economici, cetăţenii cu gospodării individuale şi asociaţiile de proprietari/locatari au obligaţia de a asigura executarea tratamentelor pentru combaterea artropodelor şi rozătoarelor purtătoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort din spaţiile pe care le deţin cu orice titlu..”

Pentru ca activitatile de deratizare sa fie eficiente, acestea trebuie efectate in mod unitar, la nivelul intregii localitati, atat pe domeniul public si privat, cat si in spatiile detinute de operatorii economici/asoaciatiile de proprietari, etc de pe raza Municipiului Brasov.

In acest sens facem apel catre cetateni, asociatii de locatari/proprietari, agenti economici si institutii publice sa efectueze activitatea de deratizare pe proprietati, in cladiri si in subsolul blocurilor, concomitent cu actiunea municipalitatii.

Rugăm cetățenii, în mod special copiii, bătrânii și deținătorii de animale de companie, să ia toate măsurile pentru a nu intra în contact direct cu momeala raticidă. Antidotul recomandat de producător, în cazul ingerării accidentale este vitamina K.

De asemenea, rugam cetatenii municipiului Brasov sa evite atingerea statiilor de intoxicare precum si a produselor raticide, iar in situtia in care vor semnala actiuni de vandalism, distrugere si/sau sustragere a statiilor de intoxicare amplasate pe domeniul public si privat al municipiului, sa anunte politia locala, la nr. de tel: 0268/954.

În caz de inhalare, contact cu pielea, ochii sau ingerare măsurile care trebuie respectate sunt:

Pentru produsul Colbrom:

Inhalare: Se scoate subiectul la aer liber. Daca subiectul inceteaza sa respire, administrati respiratie artificiala. Solicitati imediat sfat/atentie medicala.

Contactul cu pielea: Indepartati imbracamintea contaminata.Se va face imediat dus. Solicitati imediat sfat/atentie medicala. Spalati hainele contaminate inainte de a le utiliza.

Contactul cu ochii: Scoateţi lentilele de contact, dacă există.  Spalati imediat cu multa apa timp de cel puţin 15 minute, deschizand complet pleoapele. Daca problema persista, solicitati sfatul medicului.

Ingerare: Sunati imediat un medic. NU se va induce stare de vomă. Nu administrati nimic care nu este autorizat in mod expres de medic. Antidotul recomandat este vitamina K.

2) Aplicare a tratamentelor fitosanitare pentru combatere boli si daunatori la arbori, plantatii de trandafiri si buxus in Municipiul Brasov. Actiunea se va realiza pe timp de noapte in intervalul 20:00 – 02:00, iar pe timp de zi in intervalul 08:00-12:00 in functie de conditiile meteo;

Produsul utilizat pentru tratamente fitosanitare la arbori, trandafiri si buxus este:

  • CHAMP 77WG, omologat de Ministerul Agriculturii, cu o concentratie a solutiei de lucru de 30 gr produs in 10 litri de apă;

Substantele utilizate nu sunt toxice pentru oameni si animale, sunt biodegradabile aplicate in mediul exterior.

Rugăm cetățenii, în special copiii, persoanele vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici, să își ia toate măsurile pentru a nu intra in raza directă de acțiune a utilajelor de pulverizat. De asemenea, rugăm proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal să țină ferestrele închise în perioada 28.10 – 08.11.2024 in intervalele orare mentionate.

Crescatorii de albine sunt rugati ca in perioada efectuarii tratamentelor fitosanitare sa ia toate masurile pentru protejarea familiilor de albine, in caz contrar SC CORAL IMPEX si Primaria Municipiului Brasov sunt absolvite de orice responsabilitate.

In cazul in care conditiile meteorologice vor impiedica desfasurarea acestor actiuni, perioada de efectuare a activitatilor va fi reprogramata.

Rugăm cetățenii din raza administrativ teritorială a municipiului Brasov să respecte măsurile indicate în prezentul anunț.

Pentru informații suplimentare sau mai multe detalii vă stăm la dispoziție la nr. de telefon 0268/331.299 sau e-mail: [email protected]

RECOMANDĂRI

deratizare coral brasov

Acțiuni de deratizare în Brașov. Anunțul Coral Impex

Coral Impex anunță începerea acțiunilor de deratizare pe domeniul public și Brașov. În conformitate cu Programul Unitar de Acțiune și cu prevederile legislative în vigoare...
coral fitosanitare

Tratamente fitosanitare pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la arbori, în Brașov....

Coral Impex anunță prin intermediul unui comunicat de presă că în data de 14 martie vor fi efectuate în Brașov tratamente fitosanitare pentru combatere...

Cum crești valoarea locuinței cu piatră naturală de calitate

Alegerea materialelor pentru construcții și amenajări este esențială pentru creșterea valorii unei proprietăți. Printre cele mai apreciate soluții se numără piatra naturală, un material...
ardezia

Cum ne alegem piatra naturală în băi și bucătării

Atunci când alegem materialele pentru băi și bucătării, ne dorim soluții care să fie atât durabile, cât și atractive din punct de vedere estetic....

S-a deschis hipermarket La Cocoș Brașov. Cum arată

Lanțul La Cocoș, fondat de antreprenorul prahovean Iulian Nica, a deschis astăzi, 24 ianuarie, al patrulea hipermarket. Acesta a fost amenajat la Brașov, în...
la cocos brasov

Hypermarket La Cocoș Brașov se deschide vineri, 24 ianuarie

La Cocoș, fondat de Iulian Nica, va deschide al patrulea hipermarket al rețelei, vineri, 24 ianuarie, în Complexul Brintex din Brașov. Investiția s-a ridicat...
la cocos brasov

Supermarket La Cocoș deschide un nou magazin la Brașov

„La Cocoș” deschide primul hypermarket din Brașov, în Complexul Brintex, pe data de 24 ianuarie 2025! Este al patrulea magazin din rețeaua fondată de...
algabeth

ALGABETH – Top 5 tipuri de piatră naturală pentru fațade durabile...

Fațada unei clădiri este cartea sa de vizită, fiind primul element pe care îl observă trecătorii și vizitatorii. Alegerea materialului potrivit pentru fațade joacă...