Școala Profesională Germană Kronstadt este un liceu privat gratuit înființat acum 11 ani de firme din Clubul Economic German. Aveau nevoie pur și simplu de forță de muncă calificată și au preluat modelul german al învățământului dual.
Acum formează în jur de 350 de specialiști pe an (matrițeri, operatori mașini unelte, mecanic utilaje etc.) și pe 95% îi angajează. Camelia Engel, președinta consiliului de administrație al liceului, a povestit pentru Școala 9 ce înseamnă să conduci o școală ca pe o companie.
„Nu găseai un frezor nicicum, nu mai exista pregătirea aceasta în școli. De acolo a pornit discuția prin 2009”, își amintește Camelia Engel, președinta consiliului de administrație a Școlii Profesionale Germane Kronstadt. Așa că mai multe firme care făceau parte din Clubul Economic German au început să se uite spre ce a făcut Germania ca să facă rost de meseriași. Așa au ajuns să cunoască modelul dual, școli organizate în parteneriat public-privat, pentru formarea meseriașilor, în care jumătate din pregătire e practică. De asemenea, elevii primesc burse de la companii și apoi cei mai buni sunt și angajați.
În 2012, cu susținere de la inspectoratul școlar și autoritățile locale, era înființată deja școala. Au început cu 123 de elevi, astăzi sunt 350. „Ne-am dori mai mulți, dar nu avem loc fizic”, glumește președinta.
Venită la București pentru conferința organizată de Alianța „O voce pentru educație” despre noile legi ale educației în luna februarie, Camelia Engel a povestit pentru Școala 9 cum este manageriat liceul Kronstadt: elevii sunt recrutați pe baza unui interviu, ca la angajare, au criterii de performanță pe parcursul anilor și trebuie să-și mențină media peste 6.50, trec prin tot felul de traininguri și la final 95% ajung să fie angajați.
Citește continuarea pe scoala9.ro