Publicul este așteptat sâmbătă și duminică, la sala de spectacole a Centrului Cultural Reduta. Anul acesta, festivalul este cofinanțat de municipalitate.
Centrul Cultural Reduta, cu cofinanțarea Primăriei Municipiului Brașov, organizează în 29 și 30 octombrie cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Concurs Național de Muzică Populară pentru Tineri Interpreți ,,Flori în Țara Bârsei”.
Concursul se adresează tinerilor interpreți de muzică populară din întreaga țară, cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, care nu au avut înregistrări și casete audio, preocupați de culegerea și interpretarea cântului tradițional.
Anul acesta s-au înscris 33 de concurenți din 15 județe ale țării și un concurent din Republica Moldova.
Participă tineri interpreți din toate zonele etnofolclorice ale țării – județele Suceava, Botoșani, Iași, Brăila, Mehedinți, Teleorman, Olt, Prahova, Brașov, Sibiu, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Sălaj, Maramureș, dar și Republica Moldova. În concurs, vor interpreta o doină, o baladă sau un cântec doinit (fără acompaniament) și o piesă cu acompaniament.
Bugetul Festivalului Concurs Național de Muzică Populară pentru Tineri Interpreți ,,Flori în Țara Bârsei” este de 98.748,18 lei. Finanțarea primită din partea Primăriei Municipiului Brașov, în cadrul ghidului de finanțare pentru proiecte culturale, acoperă 69,62% din buget (aproximativ 68.748 lei), iar contribuția proprie a Centrului Cultural Reduta este de 30,38% (aproximativ 30.000 de lei).
„Ce aduce nou ediția din acest an? O spun cu mare bucurie, este în primul rând colaborarea cu Primăria Brașov, și ce este diferit față de anii trecuți este bineînțeles bugetul, care este dublu față de ce am putut asigura noi până acum, datorită cofinanțării pe care la această ediție o avem din partea municipiului Brașov. Anul acesta avem 33 de concurenți înscriși din toate colțurile țării. În concurs vor intra în principiu jumătate dintre ei, dar, dacă este un număr mai mare de concurenți foarte buni care merită să fie prezenți pe scenă, juriul îi va accepta. Nu avem un număr fix pe care să îl acceptăm. Recitaluri, anul acesta, datorită bugetului mai mare, avem două: sâmbătă – o avem pe Mioara Velicu, care va fi prezentă pe scena Centrului Cultural Reduta – iar duminică, la gală, va fi prezent Marius Ciprian Pop. Este intrare liberă, ca de fiecare dată la acest eveniment“, a precizat Adrian Vălușescu, manager al Centrului Cultural Reduta.
Juriul este format din prof. univ. dr. Doina Ișfănoni – președinte, Violeta Ianculescu – etnomuzicolog, realizator evenimente Radio România Actualități și Valentin Marin – etnomuzicolog, manager Radio Antena Satelor și va evalua interpreții după următoarele criterii: autenticitatea și valoarea artistică a repertoriului, calitatea interpretării, ținuta scenică și costumul popular.
„Sarcina Serviciului Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural Reduta este aceea de a păstra, de a conserva și de a promova mai departe valorile culturii tradiționale. Cântul tradițional românesc este o bogăție neprețuită, pe care noi ne străduim an de an să o păstrăm acolo unde-i este locul și să dăm șansa tinerilor interpreți – care, din fericire, sunt din ce în ce mai mulți și din ce în ce mai bine pregătiți – să poată concura, să poată să ajungă soliști de marcă ai folclorului românesc și să poată să ducă mai departe această neprețuită comoară. Este deosebit de important ca toți concurenții să vină cu costume care reprezintă zona din care s-au cules piesele, chiar dacă ei nu sunt de acolo. Dar dacă ți-ai luat două piese din Sălaj, trebuie costumul popular să fie tot de acolo. Punem foarte mare accent pe lucrul acesta. Este destul de greu să mai găsești astăzi costume populare. Mă bucur în fiecare an când cei care urcă pe scenă vin cu costume de la bunicii, străbunicii lor, costume cu vârste având între 80 și peste suta de ani. Este foarte important, pentru că doar așa poți avea acest cumul de cânt și port care înseamnă tradiție și păstrarea acestui lucru“, a adăugat Adrian Vălușescu.
Festivalul concurs se va desfășura după următorul program, în sala de spectacole a Centrului Cultural Reduta:
Sâmbătă, 29 octombrie 2022
- ora 11.00 – Preselecția concurenților înscriși la ediția din acest an
- ora 18.00 – Spectacol concurs
- Recital Mioara Velicu
Duminica, 30 octombrie 2022 – ora 13.00 – Gala laureaților, în cadrul căreia vor evolua pe scenă:
- Ansamblul folcloric ,,Poienița” care va susține un program artistic de dansuri populare;
- Microrecital Iuliana Elena Călin din Pitești (zona etnofolclorică Argeș), laureată a ediției a XIII-a Festivalului Concurs Național de Muzică Populară pentru Tineri Interpreți ,,Flori în Țara Bârsei”
- Recital preot Marius Ciprian Pop
Acompaniază Orchestra Plaiuri Transilvane, dirijor Liviu Ioan Iosif; Prezintă: Violeta Dincă – TVR Craiova
Printre laureații Festivalului Concurs Național de Muzică Populară pentru Tineri Interpreți „Flori în Țara Bârsei” au fost: Iuliana Elena Călin, Loredana Streche, Olguța Berbec.
Dintre câștigătorii edițiilor anterioare se numără nume sonore ale cântecului popular românesc, precum Olguța Berbec, Loredana Streche, Alisa Toma, Iuliana Călin, Anișoara Popescu, Vlăduț Sărmaș, Ionuț Cocoș, Silvia Bordeianu etc.
Mioara Velicu cântă de peste 60 de ani și este una dintre cele mai interesante personalități în galeria purtătorilor de cântec popular moldovenesc. Originară din satul Ireasca, comuna Gohor, județul Galați, îndrăgita interpretă provine dintr-o familie în care cântecul tradițional era cultivat în mod permanent, mama sa numărându-se printre cele câteva cântărețe recunoscute ale localității. Cântă de la vârsta de 4 ani și a avut norocul să fie lângă soliști de marcă și să învețe de la ei. Repertoriul interpretei contine melodii autentice ,,Hai, Catrina, și-mi-arată”, ,,Așa-i hora pe la noi ”, ,,Zboară, zboară, ciocârlie”, ,,M-a făcut mama frumoasă”, ,, Lic lic’’ – în duet cu Paul Surugiu – Fuego, ,,Anii s-or călători’’cu Benone Sinulescu sunt doar câteva dintre cântecele interpretei care au devenit slagăre la scurt timp de la lansare.
Marius Ciprian Pop este un ardelean aflat în slujba oamenilor din jurul său, fie prin muzica populară cu care ne încântă auzul, fie prin meseria de preot, pe care și-a ales-o pentru a fi mesagerul lui Dumnezeu. Copilăria și-a petrecut-o la poalele Apusenilor, în satul Filea de Jos. Iubirea pentru biserică i-a fost insuflată de bunicii săi, care îl duceau la slujbele din sat, dar și la mănăstirile din nordul Moldovei, iar cea pentru muzică a luat naștere tot de mic copil. Albumele lansate si piesele frumoase ce le conțin sunt apreciate de iubitorii de muzică populară, iar artistul știe să transmită bucuria adunată din moștenirea folclorului tradițional.
Iuliana Elena Călin este o cunoscută interpretă de muzică popular din Argeș și laureată a ediției a XIII-a Festivalului Concurs Național de Muzică Populară pentru Tineri Interpreți ,,Flori în Țara Bârsei”. A început să cânte în strana bisericii Mavrodolu, și-a format vocea la Școala de Arte și Meserii din Pitești, a absolvit Facultatea de Asistență Socială a Universității Pitești, iar în prezent studiază muzică în cadrul Facultății de Științe și Arte a Universității Valahia din Târgoviște. Tânăra interpretă a participat la multe festivaluri naționale și internaționale, unde a câștigat nenumărate trofee și premii.
sursa: brasovcity.ro