documente-pensionare-768x478_9b561.jpg

Guvernul și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) o reformă a legii pensiilor. Astfel, vârsta de pensionare va crește pentru femei de la 61 de ani și 6 luni, cât este în prezent, la 63 de ani. Vârsta de pensionari pentru bărbați a rămas la 65 de ani, dar guvernul își propune motivarea angajaților să muncească până la vârsta de 70 de ani.

Conform documentului, citat de hotnews.ro, în prezent, vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei vârsta standard de pensionare este de 61 de ani și 6 luni, dar aceasta din urmă va crește eșalonat până în anul 2030, la 63 de ani.

Și în viitoarea lege a pensionării, stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare va fi de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

În noul act normativ se are în vedere și modificarea categoriei de pensie anticipată, iar persoanele care au realizat cel puțin 8 ani peste stagiul complet de cotizare pot solicita pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard, cu cel mult 5 ani.

Noua lege ar putea intra în vigoare din ianuarie 2023.


compass bilboard.jpg