pieton_telefon_e4426.jpg

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în dezbatere publică un proiect de lege  potrivit căruia  pietonii vor fi amendați dacă atunci când traversează strada nu sunt atenți pentru că privesc în ecranul telefonului.

Poliția invocă numărul mare de accidente produse anul trecut, peste 1700, soldate cu decesul a 457 de persoane și rănirea gravă a altor 1272 de persoane, toate aceste persoane având calitatea de pietoni.

Cele mai multe victime au fost din rândul pietonilor care au traversat strada  neregulamentar, notează digi24.ro.

Folosirea telefonului mobil, fie că se vorbește sau se scriu mesaje (distragere mentală), se ascultă muzică (distragere auditivă) sau se accesează diverse aplicații de ghidare precum hărți (distragere vizuală), influențează capacitatea de atenție a pietonului în momentul angajării acestuia în traversarea drumului public.

Distragerea atenției poate constitui un factor concurent în producerea accidentului rutier chiar și atunci când traversarea drumului public de către pietoni urmează să se facă prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător.

Distragerea atenției la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare. De asemenea, prin distragerea auditivă, pietonul nu mai percepe sunetele traficului rutier ori semnalele speciale de avertizare sonoră folosite de autovehiculele cu regim prioritar de circulație precum cele aparținând poliției ori serviciului de ambulanță”, mai scrie în proiectul publicat de MAI.

Dacă proiectul va deveni lege, pietonii riscă o amendă cuprinsă între 290 şi 435 de lei.

Proiectul MAI poate fi consultat aici: pietoni-amenda-telefon


compass bilboard.jpg