compass bilboard.jpg

filtru-politie-1-696x392_2cf01.jpeg

Polițiștii nu au cadrul legal să aplice amenzi pentru încălcarea restricțiilor de circulație din starea de alertă până luni, 18 mai, când intră în vigoare legea promulgată de președintele Iohannis.

Starea de alertă instituită la miezul nopții de 15 mai prevede numeroase restricții, inclusiv cele de circulație a persoanelor în afara localităților de domiciliu.

Documentul nu prevede însă și sancțiuni considerate deja neconstituționale de către CCR, care a stabilit că doar printr-o lege pot fi impuse, nu și prin ordonanță de urgență a guvernului.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Cum legea privind starea de alertă, care a fost promulgată de președintele Iohannis aseară, va intra în vigoare abia luni, 18 mai, cetățenii nu pot fi amendați până atunci pentru restricții de circulație!

”Și în acest weekend vor exista filtre rutiere, dar polițiștii vor merge pe prevenție, fără să aplice sancțiuni. În cazuri unor fapte antisociale există legislație care să le permită jandarmilor și polițiștilor să acționeze”, au declarat surse din administrația județeană.

Lista amenzilor care pot fi aplicate din 18 mai

Așadar, doar începând de luni, 18 mai, românii care ies din zonele stabilite sau în afara intervalelor orare permise în timpul stării de alertă pot primi amenzi între 500 și 2.500 de lei. Iar dacă nu respectă izolarea sau carantina cuantumul acestora se dublează.

Totodată, participarea la mitinguri, procesiuni, concerte în aer liber, sau la activități culturale și religioase în spații închise, în stare de alertă, dacă acestea sunt interzise, pot scoate din buzunarele românilor între 500 și 2.500 de lei.

În cazul organizatorilor unor astfel de evenimente, amenzile pot ajunge până la 15.000 de lei.

Aceleași amenzi sunt prevăzute și pentru operatorii transporturilor rutiere, feroviare, maritime, fluviale, aeriene sau cu metroul care nu respectă regulile de restrângere sau interzicere pe rutele și, după caz, în intervalele orare stabilite.