compass bilboard.jpg

armindeni_5e713.jpgOdată, demult, cetate importantă, apoi târg, Feldioara a rămas și în zilele noastre o comună care are ce arăta vizitatorilor săi.

 

Pe lângă urmele lăsate de negura vremii și a vremurilor, oameni inimoși au muncit să reînvie tradițiile și obiceiurile zonei, pentru ei dar și pentru turiștii care poposesc aici.

Festivalul  de Rusalii e sărbătorit în fiecare an la Feldioara, iar cele mai așteptate momente, pentru care întreaga comunitate se pregătește uneori și luni de zile, le reprezintă parada cailor și a căruțelor și bătutul armindenilor.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

 

Parada căruțelor este cea care dă semnalul de începere a festivalului. Fastuos decorate cu picturi, ștergare și cergi ornate cu motive naționale, cu panglici colorate și cununi de verdeață, căruțele trase de caii gătiți ca de sărbătoare importantă, cu coamele și cu cozile frumos pieptănate și împletite, defilează pe strada principală.

 

La fel de mândru sunt împodobiți și tinerii care se află în căruțe, care de care mai fălos în costumul său tradițional ce, aproape de fiecare dată, include câte o piesă nouă.

În fiecare căruță se găsesc armindenii – nuiele de mesteacăn, înalte, drepte, proaspete.

Iar posesorii se opresc mai întâi în fața bisericii, unde, cu o țepușă mare, cu capul ghintuit, pe care o bat cu barosul, flăcăii satului fac găuri în care plantează o pereche de mesteceni.

 

Ulterior, se împrăștie în grupuri, pe la casele în care locuiesc fetele pe care le iubesc.

’În fața fiecăreia dintre aceste case „bat armindeni“, cum spun la plantatul mestecenilor, apoi împodobesc stâlpii porților cu cununi împletite din crengi de mesteceni. Până la seceriș, nimeni nu se atinge de ele. Rostul lor este să aducă belșug, voie bună și să alunge supărările’’, potrivit lumeasatului.ro

Abia după acest obicei, poate începe petrecerea, cu prindereaq-n horă. Orchestre, cântăreți și dansatori din localitate și din împrejurimi au grijă ca toată lumea să simtă că este o zi de mare sărbătoare. Așa se întâmplă la Feldioara, an de an, de secole.

 

În această duminică, pe 16 Iunie, tradiția de Rusalii, la Feldioara, va începe în jurul orei 10.00.

În cadrul evenimentului, turiștii vor putea admira și Cetatea Feldioara – Marienburg, dar vor avea și prilejul să descopere  expoziţia de Armindeni sasu pe cea permanentă – Mărturii Arheologice.

După amiaza e destinată petrecerii, în curtea Căminului Cultural. Nu vor lipsi elevii de la Liceul Teoretic „Petru Rareş”, care vin cu dansuri şi cântece populare, dar şi modern, grupurile de solişti din Ţara Bârsei, orchestrele și nici cei mai așteptați dintre interpreți - preotul Vlad Postolea, cu recitalul de pricesne, Ionuț Pumnea, Ansamblul Plaiurile Dumbrăviței, Cătălin Doinaș și Adina Roșca.

sursa foto: erepublik.com

Contactează Redacția Observatorulbv.ro pe WhatsApp la: 0726.221.596 - doar text, foto și video.

Comentează cu profilul tău de Facebook


 

KHS-2019-Banner-300x600_e2174.gif