compass bilboard.jpg

2d38cdef-8f86-4dea-ab4d-e541611173e1_04cbc.jpg

Este felicitat personal de președintele american, dă mâna cu el și îi dăruiește un mic steag românesc brodat. Donald Trump pune steagul într-un buzunar al sacoului, însă apoi îl scoate și îl arată mulțimii. Totul s-a întâmplat pe 31 mai, pe un stadion din Colorado Springs, în Statele Unite.

Prilejul a fost festivitatea de absolvire a promoției 2019, de la Academia americană a Forțelor Aeriene. Românul este Petruț Ghiță, de 23 de ani, singurul absolvent european al academiei, din această promoție. Observatorul de Brașov a stat de vorbă cu Petruț Ghiță și vă prezintă povestea lui.

Cum a ajuns militar

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Petruț Ghiță este din Pitești. A absolvit, în 2014, Colegiul Național "I.C. Brătianu", din localitate. Pasiunea pentru aviație o avea încă din clasa a patra. Recunoaște dezinvolt că a ajuns în armată, pentru că nu și-a permis costurile cursurilor la Școala Superioară de Aviație Civilă. "De la început, am vrut să fiu pilot civil. În liceu, m-am interesat de Școala Superioară de Aviație Civilă și am aflat că în promoția mea nu vor fi locuri fără taxă.

Atunci, am zis că încerc aviația militară", povestește Petruț Ghiță. S-a pregătit cum a știut mai bine pentru examen și în 2014 a intrat al doilea, pe locurile pentru piloți, la Academia Forțelor Aeriene "Henri Coandă", din Brașov. Petruț Ghiță a depus jurământul militar în octombrie 2014. În aceeași lună, a aflat că la academia de aviație militară de peste ocean sunt acceptați și studenți străini. 

"Au vrut să ne distrugă, ca indivizi și să ne construiască drept echipă"

Tânărul și-a depus candidatura pentru Academia Forțelor Aeriene SUA și își amintește că selecția nu a fost deloc ușoară. Acceptul pentru un loc "bugetat" l-am primit în primăvara anului 2015. Au urmat patru ani în care românul a aflat și simțit în detaliu că academia din Colorado Springs nu e o simplă școală de zbor, ci un loc în care se formează caractere.

"Pregătirea lor de bază a fost de cinci săptămâni, în care nu aveai nicio comunicare cu exteriorul, decât prin intermediul unor scrisori. Scriam scrisori, le lăsam cuiva, care le copia pe mail și le trimitea. A fost un test foarte greu, din punct de vedere psihic. Au vrut să ne distrugă, ca indivizi și să ne construiască drept echipă", spune Petruț Ghiță. 

Momentul în care i-a dat președintelui steagul

Vacanțele de vară le-a petrecut tot în România, pe pista Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene, de la Boboc. A strâns 75 de ore de zbor la manșa avionului YAK52. A absolvit academia americană cu licență de Business Management. Momentul absolvirii a fost cu totul special, pentru românul din Pitești. 989 de absolvenți au fost pe Falcon Stadium, din Colorado.

"Știam că, la absolvire, trebuie să vină alt înalt demnitar. Când am aflat că vine președintele Trump, am fost foarte, foarte bucuros. M-am gândit imediat cum să fac mai special momentul în care voi da mâna cu președintele și am ținut la mine emblema cu steagul", spune Petruț.

Ajuns în fața președintelui, piteșteanul de 23 de ani a primit felicitările lui Donald Trump, după care l-a întrebat dacă îi poate oferi steagul țării sale natale. Imaginile vorbesc de la sine despre bucuria întâlnirii cu președintele SUA.

Felicitări personale

Astăzi, pe 5 iunie, ministrul român al Apărării l-a felicitat personal pe Petruț Ghiță. S-a ntâmplat la Ministerul Apărării Naționale, în cadrul unei festivități dedicate absolvenților și studenților români de la academii militare din Statele Unite. Tot de azi, Petruț Ghiță este sublocotenent al Forțelor Aeriene Române.

"Dacă nu ştiţi încă cine este Petruţ Ghiţă, trebuie să aflaţi! (...) Ne-ai reprezentat cu multă onoare, Petruţ!", a scris Ministerul Apărării Naționale, pe contul oficial de Facebook. Și academia de la Brașov l-a felicitat personal pe Petruț, pentru absolvire. "Suntem mândri de tine, Petruţ! Mult succes, în continuare!", au scris responsabilii cu comunicarea, pe contul de Facebook al Academiei Forțelor Aeriene "Henri Coandă", din Brașov.

Pentru tânărul absolvent, urmează noi cursuri de pilotaj, tot pe pista școlii de la Boboc. Petruț are contract pe 12 ani, cu Armata Română. Din cauza unor probleme de vedere, nu poate sta la manșa avioanelor supersonice de vânătoare și bombardament, așa cum și-ar fi dorit. Se pregătește însă intens să devină un foarte bun pilot pe avioanele de transport C27J Spartan.

ghita_7bff7.jpg

85a9bc4b-f510-4450-ab86-6f692e706e92_38d7a.jpg

2d38cdef-8f86-4dea-ab4d-e541611173e1_2b10f.jpg

Despre autor
Author: Baroti Regina