compass bilboard.jpg

WhatsApp_Image_2019-05-19_at_22.27.16_04fe8.jpeg

Salvatorii montani din Săcele au fost în alertă, duminică după amiaza. Un bărbat de 40 de ani, turist din București, a fost mușcat de un șarpe și a cerut ajutor de urgență.

Victimă imobilizată pe targă

Totul s-a întâmplat pe unul din cele mai frecventate trasee din masiv. Bărbatul a fost mușcat de un deget, pe traseul marcat cu bandă galbenă, dintre Canionul Șapte Scări și Cabana Piatra Mare, la cinci minute de cabană. Echipa Salvamont era, întâmplător, foarte aproape. "Am ajuns la victimă după 20 - 30 de minute. Trebuia transportat la salvare rapid, pe cât posibil fără a fi mișcat", spune Adrian Oltean, de la Serviciul Public Salvamont Brașov. Salvatorii din Brașov și Săcele au început acțiunea în cel mai scurt timp. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Acțiunea s-a încheiat cu bine

Pe Drumul Familiar, în timpul coborârii cu victima imobilizată pe targă, salvamontiștii au mai întâlnit doi șerpi. Acest traseu este, de asemeni, unul din cele mai circulate, din masiv. Acțiunea s-a încheiat însă cu bine. Victima a fost predată echipajului Ambulanței, la ora 14.48. "Colegii mei l-au adus la spital conștient, stabil respirator și cardiac. Avea un edem la un deget index", spune medicul Adriana Palaghia, purtător de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Județean Brașov. Pacientul a rămas internat la secția de Chirurgie Plastică și Reconstructivă, a Spitalului Județean. Unitatea are pe stoc ser antiviperin, însă medicii au amânat administrarea unei doze, în lipsa simptomelor specifice intoxicației cu venin. 

Atenție, pericol!

Salvamontiștii avertizează asupra pericolului din ce în ce mai ridicat, al mușcăturilor de viperă. "Ar fi bine ca lumea să știe despre pericolul viperelor. În Piatra Mare, în zona ruinelor fostei cabane sunt foarte multe. Vipera nu atacă decât dacă este deranjată, călcată", spune salvamontistul Adrian Oltean. Purtarea ghetelor de munte și a pantalonilor lungi, largi pe picior, sunt lucrurile cele mai simple, pe care turiștii le pot face, pentru a se feri de efectele toxice ale mușcăturii de viperă. Atenția la fiecare pas și la fiecare mână așezată pe stâncă, în căutarea unei prize sunt, de asemeni, foarte importante. Dacă totuși apare mușcătura, calmul și drumul rapid, de preferință cu minim de efort fizic, la un spital care are ser antiviperin pot face diferența între viață și moarte.

FOTO

WhatsApp_Image_2019-05-19_at_22.27.16_04fe8.jpeg

WhatsApp_Image_2019-05-19_at_22.27.16_1_e891f.jpeg

WhatsApp_Image_2019-05-19_at_22.27.16_2_b5828.jpeg

Despre autor
Author: Baroti Regina