compass bilboard.jpg

coldeeeeeaa_27219.jpg

Gardienii de la Codlea se alătură colegilor din țară și vor manifesta în fața închisorii, timp de două ore.

Mitingul a fost anunțat pentru vineri, 17 Mai, între orele 10.00 – 12.00.

Oamenii cer, în principal, plata orelor suplimentare, a normelor de hrană și a drepturilor salariale, câștigate prin hotărâri judecătorești.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Potestele în penitenciarele din țară au început, în serie, de luni 13 Mai. Au dat startul gardienii de la Rahova, urmați de cei din Aiud, Jilava și Deva.

Sindicatele din Sistemul Penitenciar amenință cu manifestări succesive, în fiecare zi de luni, miercuri și joi, în toate unitățile, până când revendicările lor vor fi rezolvate.

Mai mult, sindicaliștii avertizează că vor refuza munca suplimentară în tot sistemul penitenciar, din această lună și anunță un miting de amploare în Capitală, în Piața Victoriei, cu peste 3.000 de participanți, în luna Iunie.

Iată care sunt revendicările angajaților din penitenciare:

- Adoptarea statutului polițistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituționale, nedemocratice și anti-sindicale) – stadiu: Camera Deputatilor (for decizional).

- Publicarea de urgenta a Ordinului de Ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) – similar celorlalte instituții din Structura de Apărare Națională

- Interzicerea muncii forțate în sistemul penitenciar, unde deținuții sunt plătiți, spre deosebire de personal!

- Plata muncii suplimentare necompensate cu timp liber (conform legii) – similar celorlalte instituții din Structura de Apărare Națională.

- Stoparea suprasolicitării și vulnerabilizării personalului ca soluție pentru lipsa de resurse umane și financiare, precum și ca reacție managerială la dezacordul de a muncii suplimentar, legal exprimat de salariați.

- Plata cheltuielilor turistice pentru întreg personalul și nu doar pentru 17% dintre salariați (conform legii) – similar celorlalte instituții din Structura de Apărare Națională. 

- Plata, începand cu 1 Ianuarie 2019, a normelor de hrană și echipament la valoarea actualizată (conform legii) –similar celorlalte instituții din Structura de Apărare Națională.

- Asigurarea cadrului legal și bugetar pentru continuarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante din sistemul penitenciar.

- Asigurarea protecției juridice a salariaților prin implicarea instituției în acțiunile puse pe rol de deținuți, similar cu protecția de care beneficiază politiștii, jandarmii și alte categorii de salariați.

- Punerea în plata a drepturilor salariale câștigate prin hotărâri judecătorești.

Din totalul de 13.000 de salariați din sistemul penitenciar, 9000 sunt înscriși în sindicate.

sursă foto: codlea-info.ro

Despre autor
Author: Miruna Alexandru