compass bilboard.jpg

peste_08cdf_d7e8a.jpg

Procurorul Teodor Niță, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, a făcut declarații despre dosarul privind rețeaua internațională de traficanți de pește toxic, dosar în care anchetatorii au efectuat 150 de percheziții, astăzi, dintre care 114 în România - inclusiv în Prahova, iar celelalte în Italia, Spania, Franța și Ungaria.

Cazul a fost instrumentat de procurorul Teodor Niţă, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Poliției Române, apoi și cu ajutor internațional.

„Am plecat de la o informaţie pe care am verificat-o. De 6 luni avem mandate de supraveghere tehnică şi nu doar telefoane, e doar o mică parte, şi toate au fost fructificate în acest dosar. Pe parcurs ne-am dat seama că nu e doar o chestiune naţională şi am luat legătura cu poliţia din Spania. Au confirmat suspiciunile”, a spus procurorul.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Pe parcursul anchetei, au fost implicate şi alte autorităţi, din Italia, Portugalia, Franţa şi Ungaria. Ca atare, anchetatorii români au apelat la Eurojust şi s-a făcut o acţiune în cooperare.

„Pescuiesc prin metode barbare, în fluvii extrem de poluate, în zone în care pescuitul este interzis din cauza poluării industraile şi este interzisă exploatarea piscicolă din cauza poluanţilor. Braconau cu plasa, cu baterii, vorbim de cantităţi de peste 500 de tone. Vorbim despre un fluviu din Spania, Ebru, dar şi despre fluviul Po, în Italia. Pentru a-şi crea aparenţa de legalitate au contrafăcut documentele. Cumpărau 50 de kilograme de peşte de la o firmă, luau antetul şi îl falsificau. Intrau în România cu dubiţe de 3,5 tone, care nu prea erau controlate. Nu erau transporate cu frigoterme autorizate. Erau dubiţe simple, în unele se mai punea şi gheaţă, mai dormea şoferul, mai oprea motorul. Ajungeau după 4 zile în România”, a precizat procurorul, potrivit ziuaconstanta.ro

Anchetatorii au prezentat câteva dialoguri surprinse pe interceptări. Din ele rezultă că traficanţii ştiau că transportă peşte stricat în România. 
„- Mă, dar cam miroase
- Spală-l cu oţet sau taie-l rondele şi ţine-l la marinat ca să nu miroasă”, este una dintre discuții.

„Ori îl ţineau în soluţie salină, ori în oţet, peştele era stricat. Inclusiv în Deltă s-a livrat, inclusiv mari retaileri au achiziţionat. Îl distribuiau fie rondele împuţite, fie peşte proaspăt transportat cu trei bucăţi de gheaţă. După 4 zile de mers din Spania, mai era peştele foarte proaspăt? Ce era în interiorul lui, Dumnezeu cu mila”, a adăugat procurorul.

Anchetatorii spun că au analize realizate de cei de la Autoritatea Națională pentru Sanitară Veterinară și pentru Sigurața Alimentelor (ANSVSA) din care rezultă clar că peştele nu era conform consumului uman, dar unele direcții judeţene de multe ori au spus că peştele este bun pentru consum. Conform analizelor, a rezultat că peştele conţine substanţe „pe care nu doriţi să ale ingeraţi, toxice, improprii consumului uman”, a precizat Teodor Niță.

Chiar dacă reţeaua era internaţională, anchetatorii spun că şi în străinătate tot românii erau cei care organizaseră reţelele de trafic ilegal cu peşte braconat.

„Românii erau cei care organizaseră afacerea şi aduceau otravă în farfuria conaţionalilor lor. Pescarii de acolo nu sunt italieni sau spanioli, ci tot români din satele lipovenești, hârşovei. Românii transportau, românii pescuiau şi românii comercializau. Sunt doar câţiva străini în circuitul acesta”, a mai spus anchetatorul.

Cel mai probabil, în urma audierilor vor fi în jur de 60 -70 de persoane fizice şi juridice care vor fi puse sub acuzare. Infracţiunile pentru care ar putea fi puşi sub învinuire indivizii sunt: constituire de grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, braconaj şi evaziune fiscală.

Azi, la percheziții, au fost reținute 114 persoane și au fost indisponibilizate peste 60 de autoturisme.