În urmă cu două zile. prețurile barilului de petrol scădeau cu 25%. După aproape 48 de ore, scăderea s-a simțit și la pompele de carburanți din România, însă nu cu același procent, întrucât jumătate din prețul carburantului este reprezentat de accizele și celelalte taxe impuse de statul român.
Arabia Saudită a declanşat un război al preţurilor petrolului. Cotaţia petrolului a scăzut cu aproape 25% luni pe piaţa din Asia. Cotaţia barilului de ţiţei american WTI a scăzut cu 26,65% până la 30,69 dolari iar barilul de ţiţei Brent din Marea Nordului a scăzut cu 24,54% până la 34,16 dolari.
Scăderile au venit după decizia Arabiei Saudite de a reduce drastic preţul ţiţeiului, adoptând o strategie de pământ pârjolit după eşecul negocierilor care au avut loc săptămâna trecută între OPEC şi Rusia. La aceste negocieri părţile nu au reuşit să se înţeleagă asupra unor reduceri suplimentare de producţie pentru a încerca să pună capăt scăderii consumului de petrol ca urmare a epidemiei de coronavirus. Așadar, avem o situație pur conjucturală, despre care nu se poate spune cât va dura, luând în calcul că epidemia de coronavirus este abia la început.
Chiar din a doua zi a crizei, s-a înregistrat o apreciere de aproximativ 6% la prețurile petrolului: cotaţia futures a barilului de petrol Brent a crescut cu 2,31 dolari, sau 6,7%, până la 36,67 dolari în timp ce cotaţia futures a barilului de petrol West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,79 dolari, sau 5,8%, până la 32,92 dolari.
Revenind la situația din România, nu se poate spune că ceea ce se întâmplă pe piețele externe nu ar reprezenta o bucurie pentru noi, din punct de vedere financiar. Prețurile carburanților au scăzut la pompe, până aproape de 5 lei pentru motorina și chiar sub 5 lei pentru benzina din cel mai ieftin sortiment.
De la începutul anului 2020, în România, scăderea prețurilor la carburanți este de aproximativ 10%. Detalii despre evoluția prețurilor AICI.