Valoarea nominală a unui tichet de masă va fi înghețată pentru semestrul I al acestui an la 30 de lei, după ce în vara anului trecut a fost ridicată de la 20 lei.
Creșterea valorii tichetelor de masă la 30 de lei, de la 1 iunie 2022, fusese anunțată atunci de coaliția de guvernământ în pachetul ”Sprijin pentru România”.
Existau speranțe ca valoarea nominală maximă de 30 lei să fie crescută în prima jumătate a acestui an, însă se menține valoarea de 30 și pentru primele 2 luni ale semestrului doi al anului 2023, respectiv august 2023 și septembrie 2023.
Nu toți angajatorii le-au ridicat la valoarea de 30 de lei, existând în continuare și variantele de tichete de 20 de lei/zi lucrătoare
Tichetul de masă se calculează în funcție de numărul de zile lucrate dintr-o lună și sunt acordate angajatului în funcție de numărul de zile lucrate din luna precedentă – fie pe cardul de tichete de masă, fie prin tichete fizice, printate.
Acordarea tichetelor de masă este o opțiune, nu o obligație a angajatorului
Așadar, pot primi tichete masă angajații ai căror angajatori decid că pot acorda acest beneficiu la muncă.
De asemenea, fiecare angajator are dreptul de a decide cine primește tichete de masă în 2023. Legea prevede că angajatorii au posibilitatea de stabili criterii de selecție pentru salariații care pot primi tichete de masă.
Acestea trebuie însă prevăzute în contractele colective de muncă sau regulamentul intern. Așadar, decizia de acorda tichete de masă nu se propaga automat asupra tuturor angajaților.