Legislația securității și sănătății în muncă prevede că angajații care petrec cea mai mare parte din programul de lucru în fața unor dispozitive cu ecran de vizualizare (calculatoare, tablete, telefoane smart, ecrane TV) au dreptul la decontarea ochelarilor de vedere.
Ce spune legea
Potrivit avocatnet.ro, Hotărârea de Guvern Nr. 1028/2006 prevede că orice angajat din România are dreptul de a beneficia de ochelari de vedere dacă își desfășoară activitatea în fața unor ecrane, cu anumite condiții:
„art. 14. Dacă rezultatele examenului prevăzut la art. 12. sau ale examenului la care face referire art. 13 arată că este necesar și dacă nu se pot utiliza dispozitive normale de corecție, lucrătorilor trebuie să li se furnizeze dispozitive de corecție speciale, care să corespundă activității respective. (…)
art. 16. Protecția ochilor și a vederii lucrătorilor poate fi asigurată din punctul de vedere al costurilor în cadrul sistemului național de sănătate, în conformitate cu legislația în vigoare.”
Ce trebuie să facă angajatul
În cazul în care angajatul acuză probleme de vedere, trebuie să anunțe medicina muncii, care va recomanda un examen oftalmologic.
În cazul în care medicul specialist oftalmolog constată o problemă și recomandă purtarea ochelarilor de vedere sau modificarea dioptriilor, angajatul poate solicita conducerii societății cumpărarea ochelarilor de vedere sau decontarea acestora în baza bonului fiscal.
Valoarea maximă a decontului trebuie stabilită de angajator în contractul individual/colectiv de muncă sau în regulamentul intern.