Deputatul George Tuţă (PNL), şi senatorul Radu Oprea (PSD) au depus, miercuri, un proiect de lege pentru creşterea incluziunii financiare. Proiectul prevede ca toți românii să aibă garantat un cont bancar fără comisioane.
Proiectul a fost semnat de peste 100 de parlamentari. „Cu un cont și un card poți avea acces la servicii mai bune și produse mai ieftine”, a declarat George Tuță, inițiatorul proiectului, conform Mediafax.
„Mi-am concentrat activitatea parlamentară pe pregătirea şi adoptarea mai multor legi prin care să oferim un cadru predictibil şi, de ce nu, prietenos între cetăţeni şi digitalizare.
Drept urmare, am iniţiat proiectul de lege împreună cu Radu Oprea dintr-un motiv foarte simplu. Logica economică ne spune că, o dată ce un număr mai mare de români ar avea un cont bancar şi eventual un card ataşat, creşte gradul în care comunitatea face parte activ din circuitul economic. Mai simplu, a deţine un cont şi un card înseamnă că poţi avea acces la servicii mai bune, la produse mai ieftine.
De asemenea, prin prezenta lege ne propunem să oferim oportunitatea fiecărui cetăţean să aibă opţiunea stabilirii unei relaţii predictibile şi unitare cu instituţiile statului. Să renunţăm uşor, uşor la birocraţie, la statul la cozi la ghişee sau casierii, să ne uşurăm viaţa reciproc: a contribuabilului, dar şi a funcţionarilor”, a mai declarat acesta.
Propunerea legislativă face parte dintr-un pachet de legi, unele fiind deja în vigoare, prin care parlamentarii şi-au propus să vină în sprijinul cetăţenilor, cu scopul creşterii incluziunii financiare.
Incluziunea financiară este mijlocul prin care oamenii îşi pot face banii să lucreze pentru ei, permiţându-le, în acest mod, să îşi maximizeze oportunităţile, să se angajeze mai uşor, să devină autonomi, sporind bunăstarea lor şi a familiilor şi aducând avantaje deopotrivă pentru sine şi societate.
„Propunerea legislativă pe care am iniţiat-o împreună cu deputatul George Tuţă era necesară, având în vedere că mai multe studii arată că ţara noastră nu stă bine la gradul de incluziune financiară. Ne dorim să se rezolve o serie de probleme cauzate de lipsa dezvoltării incluziunii financiare, iar cetăţenii să aibă acces la servicii financiare, dar şi la informaţii pentru a accesa aceste servicii cu cele mai mici comisioane”, a declarat Radu Oprea.
Inițiatorii nu au precizat dacă și băncile sunt de acord să ofere astfel de gratuități, știut fiind că cele mai multe fac profituri considerabile tocmai din comisioane.