Nici nu are de ce să fie îngrijorat în plan personal, pentru că astfel de costuri nu îl afectează. Însă părerile nu țin de planul său personal ci de poziția în care se află, iar faptul că doar motorina se scumpește, mult peste variațiile prețului benzinei, indică faptul că mișcările din piață sunt speculative.
Preţurile carburanţilor în staţiile de alimentare au o evoluţie similară cu cea a cotaţiilor internaţionale Platts pentru benzină şi motorină, dar cu o diferenţa de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenţei în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotaţiilor se transmit în preţurile la pompă.
Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat că nu consideră că preţul la motorină va depăşi 9 lei/litru în perioada următoare, deşi cotaţia motorinei a crescut uşor, comparativ cu acum 10 zile.
Virgil Popescu: „Motorina a avut cotaţii. România e importatoare de motorină. Am văzut o creştere azi de 11 bani. Cotaţia motorinei acum 10 zile a crescut uşor odată cu paritatea leu/dolar pentru că acciza se plăteşte la dolar.
Nu estimez o creştere foarte mare a preţului la motorină. Am aşteptat în piaţă şi e posibil să vină o cotaţie în jos a motorinei sau se va menţine unde este acum. Referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, cred că trebuie să mai aşteptăm un pic. Vom discuta în coaliţie şi Guvernului, iar apoi vom lua o decizie şi o vom anunţa.”
Jumătate din cantitatea de motorină necesară consumului din România este importată din Rusia. Și dacă prețul este încă stabil până în februarie anul viitor, perioadă până la care a fost negociat, ministrul a fost întrebat ce vom face după această perioadă.
Virgil Popescu: „Importurile din Rusia sunt reglementate până în 5 februarie. Există cu totul şi cu totul alte surse de import. Ştiţi că Grecia este exportator de motorină. Orientul Mijlociu, Rusia nu e singurul exportator din lume.”