De la 1 ianuarie 2021, piața energiei electrica s-a liberalizat, astfel încât clienții care nu și-au schimbat contractele de curent pentru piața concurențială au fost trecuți automat în categoria ”serviciului universal”. Astfel, cele mai bune oferte din prezent sunt mai scumpe decât tarifele din 2020, în ciuda promisiunilor făcute de ministrul Energiei.
În ciuda promisiunilor ANRE și guvernanților, că românii care au rămas cu aceleași contracte vor beneficia de cele mai mici tarife cel puțin până la 31 iunie, în realitate facturile vor crește cel puțin cu câteva procente.
Asociația Energia Inteligentă a analizat prețurile dintre Serviciul Universal și prețul din cea mai mică ofertă a furnizorilor actuali din piața, așa cum sunt ele prezentate în Comparatorul de Prețuri al ANRE.
Din analiza tarifelor a rezultat faptul că există o diferență cuprinsă între 1% și 20% între prețul de Serviciul Universal și prețul din cea mai mică ofertă a furnizorului actual.
Cele mai mari facturi le vor plăti Enel din Muntenia, Banat și Dobrogea.
În zona Prahova, majoritatea clienților fac parte din portofoliul Electrica, iar facturile lor vor crește, în medie cu 3%.
Această scumpire era de anticipat după ce ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat pe Facebook că a renunțat la obligarea furnizorilor de curent electric să mențină prețurile din 2020 și după liberalizarea pieței de la 1 ianuarie 2021:
”Consumatorul trebuie să fie în centrul liberalizării, NU furnizorul, așa încât furnizorii trebuie să dea prețuri mai bune și să se bată pe acesta. Vineri, ANRE a pus în dezbatere modifcarea Ordinului, după ce a avut discuții și cu Consiliul Concurenții, și cu noi, și cu furnizorii, și a modificat acest Ordin: a prelungit perioada de schimbare a contractelor de la 30 la 180 de zile, șase luni, până pe 30 iunie, și a mai adăugat un lucru: se trece toată lumea în piața serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount la prețul concurențial, adică factura să fie mai mică lună de lună, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu.
Eu sunt ușor nemulțumit, că mi-aș fi dorit ca în Ordin să scrie că furnizorii au obligația să ofere prețul concurențial cel mai mic clientului din portofoliul său. Că putea să fie prețul cel mai mic oferit cu obligație de preț de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la prețul concurențial, sau prețul concurențial, ar fi fost mai explicit.
Am discutat cu ANRE-ul și a spus că a discutat cu toți cei patru furnizori și s-au angajat benevol să iasă public cu comunicate că vor acorda acest discount tuturor. Dacă asta se va întâmpla, atunci lucrurile sunt normale. Detalii aici: Ministrul Energiei o întoarce ca la Ploiești cu contractele de curent. Furnizorii NU vor fi obligați să ofere cele mai mici tarife