restituire_taxa_auto_4a2e5_83618.jpg

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede la capitolul Transporturi atât investiții masive în infrastructura rutieră, cu fonduri europene în urma unor împrumuturi de câteva miliarde de euro, cât și taxarea mașinilor poluante. Astfel, transportatorii vor plăti o taxă pe distanță, în loc de tonaj, iar rovinieta va fi înlocuită cu o taxă pe suta de kilometri (se vehiculează 0,15 euro/km). Va fi introdusă o taxă ecologică pentru toate mașinile, iar cele mai vechi de 15 ani vor fi taxate suplimentar.

Potrivit documentului, Guvernul se angajează să introducă un nou sistem de taxare pentru traficul greu bazat pe distanța parcursă de vehiculele de marfă poluante.

Ministerul Transporturilor va realiza o analiză pentru a defini mai specific nivelul de taxare, în special pentru traficul greu cu posibilitatea acordării unor stimulente pentru vehicule electrice/hibride, inclusiv pentru vehicule ușoare, posibilitatea introducerii graduale a acesteia, definirea exactă a categoriilor de vehicule care vor fi incluse în sistemul de taxare, categoriile de drumuri și nivelul de acoperire al rețelei integrate de drumuri naționale din România.

În urma analizei se vor identifica tipurile de vehicule taxate, stabilirea plafonului tarifar (ex. 0,15 Euro/km), rețeaua rutieră pe care va fi aplicat noul sistem de taxare, în corelare și cu obiectivele stabilite la nivel european: din directive, regulamente, strategii, pactul verde european.

Executivul se așteaptă ca după introducerea măsurilor care să descurajeze achiziționarea de mașini diesel sau mai vechi de 15 ani să asistăm la creșterea cu cel puțin 100% a cotei vehiculelor electrice/hibride din totalul parcului auto până în 2026 (raportat la valorile din 2020) și la înnoirea a 200.000 de mașini din parcul auto până în anul 2026 (raportat la valorile din 2020).

În ceea ce privește autostrăzile care vor primi bani, acestea sunt A8 Autostrada Unirii (este vorba despre sectoarele din capetele șoșelei din Târgu Mureș și Târgu Neamț), dar și A7 (sectorul Ploiești-Pașcani prin Buzău și Bacău).

sursa: Europa Liberă, Antena 3


compass bilboard.jpg