compass bilboard.jpg

pensii_4-696x415_6d957.jpg

Sunt peste 5 milioane de pensionari care vor beneficia de pensii mărite din această lună.

După scandalul produs de legea care prevedea o majorare de 40%, PNL a riscat electoral venind cu etapizarea majorării, motivând că bugetul nu poate asigura o asemenea majorare, care ar duce sistemul în colaps. Din nefericire, la problemele de deficit ale României s-au adăugat și cele generate de criza sanitară și costurile ei.

Legea fusese propusă și votată în Parlament de PSD, iar PNL i-a acuzat pe social democrați de populism, știut fiind faptul că în guvernările lor se împrumutau masiv de afară ca să poată asigura plata pensiilor încă nemajorate.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Indiferent de argumentele celor două partide, afalate în permanentă competiție electorală, nimeni nu a reușit să rezolve problema pensiilor speciale, chiar dacă uneori au mimat că o fac. Tocmai asta li se reproșează din partea oamenilor care au contribuit o viață întreagă și care acum se simt discriminați față de alte categorii socio-profesionale.

Cert este că, din septembrie 2020, majorarea de 14% duce punctul de pensie de la 1.265 lei la 1.442 lei, însemnând o creștere cu 177 de lei.

Punctul de pensie este un element utilizat în calcularea pensiei. Potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.