compass bilboard.jpg

litoral-696x567_d9e71.jpg

Practici comerciale incorecte sau înșelătoare, produse expirate sau deficiențe privind condițiile igienico-sanitare în cazul prestării serviciilor de alimentație publică sau de cazare turistică sunt numai câteva dintre neregulile constatate de inspectorii ANPC, în timpul controalelor efectuate la mai mulți agenți economici de pe litoralul românesc.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) desfășoară, începând cu data de 1.07.2020, Comandamentul Litoral 2020.

ANPC a prezentat, duminică, principalele rezultate parțiale, în urma acțiunilor de control desfășurate în special în zonele aglomerate în sezon, la 83% dintre agenții economici verificați fiind constatate deficiențe.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Controlul a vizat 322 de operatori economici din stațiunile Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, Costinești și Mamaia.

Pe durata controlului au fost aplicate 386 de sancțiuni, respectiv 233 de avertismente și 153 de amenzi contravenționale, în valoare de 1.063.000 lei, fiind dispuse 16 măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciului până la intrarea în legalitate.

Deficiențe constatate:

– Deficiențe privind etichetarea produselor la textile, jucării și produse alimentare;

– Deficiențe privind indicarea prețurilor pe toate produsele expuse la comercializare și menționarea prețurilor per unitatea de măsură;

– Deficiente privind lipsa traducerii în limba română a elementelor de caracterizare si identificare a produselor de import de pe eticheta produsului;

– Comercializarea de produse în locații fără a deține autorizarea necesară.

– Deficiențe privind condițiile igienico-sanitare în cazul prestării serviciilor de alimentație publică sau cazare turistică;

– Utilizarea unor produse și proceduri nesigure în cadrul activității de prestare de servicii de alimentație publică;

– Nerespectarea condițiilor de depozitare a materiilor prime, în conformitate cu prevederile producătorului de pe eticheta produsului,

– Nerespectarea vecinătăților produselor, în spațiile frigorifice, din unele blocuri alimentare

– Comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum/data durabilității minimale depășită;

– Nerespectarea Regulamentului UE 1169/2011, privind afișarea în lista meniu a gramajelor și a ingredientelor cu potențial alergen utilizate pentru realizarea produselor alimentare preparate;

– Utilizarea unor practici comerciale incorecte, înșelătoare;

– Lipsa verificării metrologice pentru unele mijloace de măsurare;

– Nerespectarea măsurilor dispuse în cadrul controalelor anterioare

Foto cu caracter ilustrativ