Se trecea destul de ușor peste vizita medicală pentru obținerea permisului de conducere sau pentru preschimbarea acestuia. Desigur, nu era o regulă generală, însă sunt suficiente câteva clinici medicale care să trateze problema cu superficialitate și apoi să apară dramele pe șosele.
”Nu ești apt din punct de vedere medical, nu ai ce căuta la volan”- cel puțin până când problemele medicale se vor rezolva, acolo unde este posibil.
Orice medic este obligat, atunci când constată că un pacient ar putea să nu mai fie apt medical să conducă o mașină, să-l trimită la reexaminare. Pacientul se prezintă în termen de trei zile la un centru medical autorizat de Ministerul Sănătății, unde i se fac mai multe teste din șase domenii: medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie și ortopedie.
Dacă în urma testelor medicale o persoană e declarată inaptă pentru șofat, rezultatul se trimite către poliție în 24 de ore, dar și către medicul de familie.
Dacă medicul de familie nu primește răspunsul în cazul unui pacient trimis la reevaluare, e de asemenea obligat să informeze poliția și să trimită urgent datele de indentificare. În final, Poliția Rutieră retrage permisul, iar posesorul e obligat să-l predea în maximum trei zile.
Codul Rutier prevede că nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere persoanelor care au boli vasculare periferice, cardiopatii sau insuficienţă cardiacă. Excepție fac doar cei pentru care medicul garantează că sunt apți.
Află care sunt bolile pentru care poţi avea permisul de conducere suspendat sau anulat, citind continuarea articolului pe www.icars.ro AICI