Cea mai puternică structură asociativă din Germania care reprezintă meseriile poate fi partener în organizarea celei de-a doua ediții EDU.DUAL.
Primarul Allen Coliban a discutat ieri, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Primăria Brașov, cu reprezentanții Federației Centrale a Meșteșugurilor Germane (Zentralverband des deutschen Handwerks – ZDH) și ai Camerei Meșteșugarilor din Muchen (Handwerkskammern Munchen), despre o posibilă colaborare atât în organizarea celei de-a doua ediții EDU.DUAL la Brașov, cât și de acordarea de expertiză în crearea Campusului pentru Învățământ Dual la Brașov.
Întâlnirea a avut o secțiune de prezentare a sistemului de învățământ dual din Germania și din România, pornind de la exemplul Școlii Profesionale Germane Kronstadt din Brașov, în perspectiva creării Campusului pentru Învățământ Dual și a necesității de a crea standarde profesionale la nivel național.
„Am avut astăzi o delegație din partea asociației de meșteșuguri din Germania, o structură care se ocupă de tot ceea ce ține de profesii, altele decât cele din curricula universitară. În Germania, toate acestea sunt standardizate la nivel central și există niște structuri care se ocupă la nivel regional de pregătirea centralizată și de asigurarea unui nivel calitativ coerent pe suprafața întregii țări, pentru pregătirea în aceste profesii. Cred că avem foarte multe lucruri de învățat, în contextul în care România își redefinește curriculele de învățământ dual și mecanismele de învățământ dual, pornind de la exemplele de bune practici de la Brașov, care au replicat modelul german în Școala Profesională Germană Kronstadt (SPGK), și extinzând acest într-o formă scalabilă, ușor redimensionabilă, în contextul în care am aplicat pentru dezvoltarea unui campus de învățământ dual pe fonduri europene. Învățăm din bunele practici care au zeci de ani, aproximativ 60-70 de ani de experiență din Germania și extindem tot ceea ce are Brașovul de oferit în zona învățământului dual și vocațional, atât ca specializări, profesii care sunt cerute de piața muncii, cât și ca un fel de a menține în viață profesii mai puțin cunoscute, dar atât de importante pentru un oraș istoric, cum ar fi restauratori de orgi – situația atelierului din Hărman, sau fierari, dulgheri care să ne permită să reproducem și să refacem, să reabilităm clădiri istorice în toată splendoarea lor“, a declarat primarul Allen Coliban.
Federația Centrală a Meșteșugurilor Germane (Zentralverband des deutschen Handwerks – ZDH) este reprezentanta oficială în Bundestag a tuturor asociațiilor de meșteri, meșteșugari și meseriași din Germania, adică a aproximativ 1 milion de întreprinderi comerciale cu peste 5,6 milioane de angajați și 350.000 de stagiari. Alături de corporații, întreprinderile din ZDH reprezintă baza economiei germane. Pe lângă reprezentare în legislativul german, federația organizează partea de consultare publică în procesul de elaborare, modificare, ajustare a legislației specifice și manageriază centrele de formare profesională (la toate nivelurile, de la partea de administrare la partea de personal didactic).
Brașovul este un exemplu de bună practică în România în privința învățământului dual, prin SPGK, înființat în 2012, exemplu preluat la nivel național în prezent. Următoarea etapă a învățământului dual la Brașov este înființarea unui campus de educație la nivel preuniversitar și universitar, unul dintre cele 10 finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la nivel național. Proiectul, în valoare totală de aproximativ 144 de milioane de lei, este derulat de membrii Consorțiului Regional Integrat pentru Învățământ Dual Brașov, consorțiu care a obținut avizul Ministerului Educației (nr 5/01.02.2023). Solicitarea de finanțare prin PNRR, în valoare de 104.150.220,15 lei fără TVA, a fost depusă de Primăria Brașov ca lider de proiect, în 7 martie 2023; în prezent se află în faza de evaluare, după ce s-a primit confirmarea de eligibilitate.
În octombrie 2022, la Brașov a avut loc cea mai importantă conferință internațională dedicată învățământului dual din România, „EDU.DUAL – Strategii și Parteneriate”. Scopul conferinței a fost de a clarifica și detalia noile schimbări din legislația care privește învățământul dual, de a discuta oportunitățile de finanțare din acest domeniu și, nu în ultimul rând, de a prezenta exemple de succes din țările europene în care acest sistem de educație este foarte dezvoltat. Printre cei care au luat cuvântul la eveniment s-au numărat ES Arthur Mattli, ambasadorul Elveției, ES Dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei, Michael Derrer, profesor la Universitatea de Științe Aplicate și Arte din Lucerna (HSLU), reprezentanți ai Guvernului României, specialiști din administrația centrală și locală și reprezentanți ai companiilor din zona Brașovului. Anul acesta, ediția a doua a conferinței se va desfășura tot în luna octombrie.
sursa: brasovcity.ro