Înființarea Ariei Naturale Protejate de Interes Local Brassovia a fost respinsă din nou de Consiliul Local Brașov, în ședința în plen de vineri. Proiectul a mai fost respins o dată, în vară, de aleșii locali, potrivit g4media.ro.
Este vorba despre preluarea de către municipalitate a gestionării ariilor protejate Postăvarul, Piatra Mare și Tâmpa (inclusiv Dealul Melcilor) și a Rezervației Stejerișul, ceea ce ar însemna un pas important în realizarea proiectului de înființare a Ariei Protejate (Parcului Natural) Brassovia.
După respingerea în vară a hotărârii, și specialiști în silvicultură au precizat că acest concept nu își găsește temeiul, dat fiind că viitoarea arie, așa cum este ea prezentată, ar urma să se suprapună cu alte zone protejate, precum rezervații naturale sau situri Natura 2000, transmite Rador.
În urma unor discuții în contradictoriu între primarul Allen Coliban și viceprimarul Sebastian Rusu, s-a decis o dezbatere publică pe această temă, care să includă reprezentanți atât din tabăra celor care susțin aria protejată, dar și din tabăra celor care propun pădure parc.
Ce urmează să cuprindă Aria Protejată Brassovia:
Muntele Tâmpa, (aflat integral în A.T. Brașov) în suprafață de 206 ha;
Stejerișul Mare, (aflat în integral în U.A.T. Brașov), în suprafață de 293,8 ha;
Muntele Postăvarul, (aflat parțial în U.A.T. Brașov), în suprafață de 953,5 ha din total 1288 ha;
Piatra Mare, (aflat parțial în U.A.T. Brașov), în suprafață de 945,2 ha, din total 4281,4 ha.
Scopul înființării Parcului Natural Brassovia este protejarea și conservarea peisajului, concomitent cu crearea unui spațiu pentru activități recreaționale, care se va întinde pe raza municipiului Brașov, comunei Cristian, orașelor Râșnov și Predeal și a municipiului Săcele.
Obiectivele urmărite prin crearea ariei protejate, potrivit site-ului dedicat brassovia.eu:
- conservarea naturii
- educație în și pentru natură
- vizitare și turism
- recreere și sănătate
- cercetare integrată
- cultură
- valorificarea resurselor
- management integrat