Lucrările sunt finanțate prin PNRR și vizează refacerea porțiunii dintre Aleea Brediceanu și imobilele de pe strada Castelului 120 – 122. Valoarea finanțării nerambursabile este de peste 2 milioane de lei.
În cursul zilei de ieri, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel – Ioan Boloș, și viceprimarul Brașovului, Sebastian Rusu, au semnat contractul de finanțare pentru refacerea unei porțiuni din zidul Cetății Brașovului (latura sud-estică a fortificației), situat între Aleea Tiberiu Brediceanu și proprietățile din str. Castelului nr. 120-122, având la bază documentația de avizare a lucrărilor de intervenție „Reabilitare monumente istorice – punerea în siguranță a zidului de incintă a Cetății Brașovului”. Valoarea contractului de finanțare nerambursabilă este de peste 2 milioane de lei.
„Municipalitatea continuă programul de atragere de fonduri nerambursabile pentru realizarea investițiilor în oraș, în această perioadă obiectivul nostru fiind de a atrage cât mai multe fonduri prin Planul Național de Reziliență și Redresare. Astăzi (miercuri, n.n.) am semnat, împreună cu ministrul Boloș, contractul de finanțare pentru reabilitarea unei părți a zidurilor care înconjurau cetatea Brașovului. Pe lângă această reabilitare, trebuie subliniat și faptul că Brașovul va face parte din circuitul de promovare națională și internațională a Rutei Cetăților din România, împreună cu Cetatea Oradea, Situl Arheologic Sarmizegetusa Regia, Cetatea Nobiliară Colțești și Cetatea Sighișoara. Prin ruta turistică dedicată cetăților se are în vedere restaurarea a cinci cetăți din România, pentru a le promova într-un mod integrat cu alte cetăți istorice, în circuite care să atragă turiștii din țară și din străinătate. Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, derulate pe parcursul ultimului an, au o valoare totală a contractării din PNRR de 94,11 milioane euro”, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.
Zidul de incintă al orașului medieval Brașov este monument istoric de clasa A, catalogat în Lista Monumentelor Istorice, categoria de importanță a construcției, potrivit H.G. nr. 766/1997 este B – construcții de importanță deosebită.
Importanța sa istorică constă în faptul că este cea mai veche construcție din orașul medieval Brașov (peste 700 de ani), care s-a menținut în planul orașului din sec. al XIV-lea până în prezent. Tehnica edificării zidului este specifică sec. al XIV-lea, respectiv piatră de râu, piatră cioplită pentru fața vizibilă a zidului și umpluturi interioare de cărămidă. Liantul folosit este argila combinată cu var hidraulic, care de la edificare și până în prezent, s-a calcinat și nu mai prezintă rol de liant.
Soluția tehnică propusă urmărește consolidarea porțiunii de zid de incintă al Cetății Brașovului, protejarea și repararea elementelor nestructurale, restaurarea elementelor arhitecturale, conservarea volumetriei generale prin reparații/consolidări, având în vedere că o porțiune din zid, cea dinspre cele două proprietăți, este într-o stare avansată de degradare.
Valoarea proiectului este de 2.974.528,28 lei, din care finanțarea nerambursabilă prin PNRR este de în valoare de 2.103.196 lei.
Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pilonul IV- Coeziune socială și teritorială, componenta C11. Turism și Cultură, Investiția I1. Promovarea celor 12 rute turistice/culturale, Modernizarea/ Reabilitatea siturilor turistice.
sursa: brasovcity.ro