„Valul renovării” finanțează lucrări de reabilitare termică, de instalare a unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice, dar și stații de încărcare autovehicule electrice
Astăzi, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, municipalitatea a depus trei solicitări de finanțare nerambursabilă în valoare de 35.536.931,91 lei fără TVA, pentru renovarea energetică a 13 blocuri de locuințe. Aceste proiecte fac parte din componenta V – „Valul renovării“, fiind al doilea apel lansat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru clădirile rezidențiale multifamiliale. Finanțarea alocată acoperă 100% din cheltuielile eligibile.
,,Astăzi am reușit să depunem încă trei solicitări de finanțare prin PNRR pentru lucrări de eficientizare energetică a 13 blocuri, din mai multe cartiere brașovene. La aceste lucrări se adaugă și cele de instalare a unor sisteme care le va permite brașovenilor să își producă energia electrică sau termică singuri, să treacă la un sistem de iluminat eficient, dar și să instaleze stații de încărcare pentru cei care au mașini electrice. Pe lângă faptul că finanțarea pentru aceste lucrări este asigurată 100% prin fonduri nerambursabile de la PNRR, pentru Brașov este și o oportunitate de a vedea ce înseamnă trecerea către blocurile de locuințe care își produc singure energia necesară, cel puțin în anumite perioade ale anului. Iar prin această soluție nu vorbim doar de o reducere a costurilor pe care le plătesc locatarii pentru facturile la încălzire și energie electrică, ci și de o reducere a poluării, mai ales că Brașovul și-a propus ca ținte de mediu reducerea cu 55% a emisiilor CO2 până în anul 2030 și neutralitate climatică până în 2050”, a declarat primarul Allen Coliban.
Astăzi, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a lansat cel de al doilea apel de proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 5 – „Valul renovării“, Axa 1 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri rezidențiale multifamiliale, Operațiunea A.3 — Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor rezidențiale multifamiliale.
În cadrul acestui apel, primăria a depus 3 proiecte de finanțare pentru creşterea eficienței energetice la 13 blocuri de locuințe: Str. Neptun nr. 15A; Str. Zizinului nr. 57; Str. Molidului nr. 21, bl. 32; Str. Molidului nr. 33, bl.42; Str. Zizinului nr. 112, bl. 2; Str. Calea București 81,83,85; Str. Calea București 79; B-dul. Griviței 51; Str. Al. Vlahuță nr. 3; Str. 9 Mai nr. 8A; Str. Colinei nr. 1, bl. C2; Str. Poiana lui Stechil nr. 9, bl. 3; Str. Soarelui nr. 8.
Lucrările care se vor realiza prin intermediul acestui program, în cazul în care va obține finanțarea, sunt:
- Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
- Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum;
- Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie;
- Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior;
- Lucrări de reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri;
- Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
- Sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald;
- Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente;
- Lucrări pentru echiparea cu stații de încărcare pentru mașini electrice;
- Instalare de stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice aferente clădirilor (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare/stație.
Și acest apel de proiecte funcționează tot pe sistemul ,,primul venit, primul servit”, doar că, de data aceasta, nu mai există o limitare a solicitărilor de finanțare, în funcție de suma alocată, ci apelul rămâne deschis până în data de 23 octombrie. După închiderea apelului se va face verificarea proiectelor și documentațiilor depuse, apoi primele proiecte eligibile, în funcție de ora depunerii, vor fi finanțate. Având în vedere ca primăria a depus în primele minute solicitarea de finanțare, sunt șanse destul de mari să obțină această finanțare. Primăria va continua acest proiect de atragere de fonduri nerambursabile pentru lucrări de eficientizare energetică a blocurilor de locuințe. Următorul obiectiv sunt proiectele finanțate prin intermediul Programului Operațional Regional. Municipalitatea a demarat de câteva luni pregătirile, împreună cu asociațiile de proprietari, astfel încât în momentul lansării liniei de finanțare prin POR să poată depune cât mai multe proiecte pentru eficientizarea blocurilor de locuințe.
sursa: brasovcity.ro