Câteva sute de brașoveni au răspuns invitației primarului Allen Coliban de a fi parte în proiectele de interes pentru comunitate și au participat la prezentarea proiectului de construire a unui skatepark în zona pasajului Fartec.
Dacă majoritatea au preferat să urmărească această prezentare online, au fost și câteva zeci de tineri care au participat la prezentarea pe care primăria a organizat-o la cinematograful Astra.
„Interesul a fost foarte mare, m-am bucurat să văd o sală plină, mă refer la sala cinematografului Astra, plină de tineri veniți și unii dintre ei cu trotinete, cu longboard-uri să asiste la prezentarea acestui proiect, pe care de altfel tinerii l-au împins înainte și l-au făcut să se întâmple. Știm cu toții, a fost o petiție anul trecut cu aproximativ 5.000 de semnături, care a convins Consiliul Local să aloce sumele necesare pentru realizarea acestui studiu de fezabilitate, iar joi am ajuns la punctul final cu acest studiu. Avem acum un concept, avem o propunere de împărțire a spațiului din zona pasajului Fartec, care să țină cont și de partea sportivă, dar și de partea de recreere și de întâlnire, să fie un spațiu al comunității. Marți vom intra în Consiliul Local pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici, astfel încât să putem trece în etapa următoare, licitația pentru proiectare și execuție”, a declarat primarul Allen Coliban.
Conform studiului de fezabilitate se propune construirea unui complex de 3 skatepark-uri tematice, cu zone destinate tuturor grupelor de vârstă, cu elemente specifice acestor sporturi de oraș.
Pump Track
Sub capătul de sud al pasajelor ce continuă Bulevardul Griviței, se propune amenajarea unui parc sportiv de tip Pump Track, cu o suprafață aproximativă de 825 mp. Acest traseu reprezintă un model de circuit des întâlnit printre practicanții sporturilor urbane, caracterizat de o serie de denivelări la nivelul suprafeței orizontale. Suprafața acestui traseu poate fi realizată atât din asfalt, cât și din beton, pentru o mai mare rezistență în timp.
La nivel de dotări, se propune construirea unei tribune, cu scopul de a oferi o imagine de la înălțime asupra circuitului, amplasarea unui food truck și a unei serii de mobilier specific spațiilor publice de reprezentare (potențiale concerte mici, festivaluri cu diferite tematici), grup sanitar și cișmea. Spațiul va fi dotat un sistem integrat de supraveghere video și conexiune wi-fi la internet. Tot din capitolul dotări, amintim și realizarea unor parcări de biciclete, amplasarea unui dulap de reparații/service și crearea unui panou care să ofere instrucțiuni de utilizare a zonelor sportive.
Jump Park
Sub capătul de nord al pasajelor ce continuă Blvd. Griviței, se propune amenajarea unui parc sportiv de tip Jump Park,cu o suprafață de aproximativ 1085 mp. Acest parc este compus din 2 elemente cu grade diferite de dificultate și caracteristici distincte. Suprafața parcului va fi realizată din beton, iar integrarea în context se va face prin taluzări cu vegetație.
Și pentru acest parc s-a prevăzut o tribună care să ocupe 3 laturi ale capătului de pasaje. Proiectul prevede pentru această zonă amenajarea unui spațiu de scuar, care să facă legătura cu zona verde existentă și să ofere o legătură dinspre Strada Grigore Ureche. La aceasta se adaugă un spațiu de tip piață publică, care să descarce circulația pietonală de pe pod prin intermediul unei rampe în spirală și să facă legătura cu zona street park-ului. Și această zonă va fi prevăzută cu food truck și mobilier specific spațiilor publice de reprezentare (potențiale concerte mici, festivaluri cu diferite tematici), la care se adaugă un grup sanitar și o cișmea. Pe timp de noapte, întregul circuit sportiv va fi iluminat (la intradosul podului) pentru a putea extinde perioada de utilizare în condiții de maximă siguranță. De asemenea, spațiul va fi dotat un sistem integrat de supraveghere video și conexiune wi-fi la internet.
Street Park
Sub capătul de vest al pasajului Independenței, se propune amenajarea unui parc sportiv de timp STREET PARK cu o suprafață de aproximativ 1335 mp. Acest parc este realizat în lungul pasajului, pe o lungime de aproape 80 metri liniari, și oferă o multitudine de elemente specifice zonelor urbane: scări, platforme cu rampe și țevi, pe care le găsim în mod curent și în oraș.
Și aici s-a amplasat o tribună, cu dublă orientare (atât spre parcul sportiv, cât si spre cealaltă parte), în speță o zona verde generoasă care în viitor poate fi dezvoltată cu funcție comunitară. Tribuna poate fi folosită atât în contextul unor viitoare competiții sportive, cât și în situații curente (de zi cu zi) pentru aparținători sau curioși.
La nivel de dotări sunt prevăzute aceleași dotări ca în cazul celorlalte două parcuri. Pe timp de noapte, întregul circuit sportiv va fi iluminat, pentru a putea extinde perioada de utilizare în condiții de maximă siguranță. De asemenea, spațiul va fi dotat un sistem integrat de supraveghere video și conexiune wi-fi la internet.
Tot din capitolul dotări amintim și realizarea unor parcări de biciclete, amplasarea unui dulap de reparații/service și crearea unui panou, care să ofere instrucțiuni de utilizare a zonelor sportive.
După aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către Consiliul Local, se poate trece la următoarea etapă, cea de proiectare, urmată de execuția lucrărilor.
,,Pașii următori sunt proiectarea, lansarea licitației pentru proiectare și execuție. Timpii estimați de către elaboratorii studiului de fezabilitate sunt undeva la un an, un an și jumătate până când proiectul va fi final, dar cu mai multe etape de dare în folosință. Mă bucur că există acest interes din partea comunității. Mă bucur că am ajuns în acest punct în care vorbim despre un proiect concret, proiect care va pune pe harta Brașovului cel mai mare skatepark probabil din România, cu infrastructura amenajată într-o suprafață totală de aproximativ un hectar, 10.000 de metri pătrați”, a explicat primarul Allen Coliban. Conform studiului de fezabilitate, termenul de execuție a skatepark-ului este de 18 luni, din care 4 luni proiectare și 14 luni execuție. Valoarea estimată a proiectului este de 13.399.436 lei, din care 8.938.486,87 o reprezintă lucrărilor de construire.
sursa: brasovcity.ro