Municipalitatea a semnat un act adițional cu Agenția Fondului de Mediu pentru modificarea contractului de finanțare în cadrul Programului privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puțin poluante în transportul public local de persoane. Modificarea vizează achiziția de autobuze electrice de mici dimensiuni în locul autobuzelor electrice-hibrid.
Solicitarea Municipalității pentru modificarea contractului de finanțare a venit ca urmare a faptului că la licitația pentru achiziția celor 20 de autobuze hibrid-electrice nu s-a depus nici o ofertă, în schimb pentru cele 32 electrice, pentru care s-a încheiat deja contractul de achiziție la sfârșitul lunii iulie, au existat mai multe oferte.
„Le mulțumesc celor de la AFM pentru că au acceptat solicitarea noastră de achiziție autobuze electrice, iar în noiembrie vom putea lansa licitația. Cele 20 de autobuze vor deservi centrul istoric. De aceea ele vor fi de dimensiuni mai mici, de 8-9 metri, astfel încât să fluidizăm traficul cât mai mult, date fiind căile de acces din zona veche a orașului. Sper să semnăm cât mai repede contractul de achiziție și pentru cele 20, astfel încât întreg pachetul finanțat de AFM, de 52 de autobuze, să intre în circulație. Cu siguranță, de primăvara viitoare, primele autobuze electrice, fabricate în Cehia, vor circula în Brașov”, a declarat primarul George Scripcaru.
Proiectul vizează achiziția a 52 de autobuze ecologice. 32 dintre ele vor fi livrate de SOR Libchavy s.r.o, la care sed adaugă alte 20 de autobuze electrice de mici dimensiuni, conform actului adițional semnat ieri) și a stațiilor de încărcare aferente, se derulează cu o finanțare nerambursabilă de la Agenția Fondului de Mediu, în valoare de 109.600.000 de lei, contribuția Municipalității fiind de 27.550.000 lei, din bugetul local, potrivit site-ului Primăriei Brașov..
Societatea care va livra autobuzele și stațiile aferente este compania SOR Libchavy s.r.o., din Republica Cehă, care produce autobuze electrice, troleibuze și autobuze Diesel sub marcă proprie. Valoarea contractului este de peste 75,5 milioane de lei fără TVA, iar durata contractului este de 24 de luni.
Primul termen de furnizare a autobuzelor electrice este de maxim 9 luni, iar pentru livrarea integrală a autobuzelor electrice este de 18 luni.
Sursă Foto/text – /www.brasovcity.ro