Firma de arhitectură JB Architecture (JBA) a prezentat ieri, într-o întâlnire cu reprezentanți ai Ordinului Arhitecților Brașov, Direcției de Cultură și ai direcțiilor de specialitate din Primăria Brașov, conceptul de transformare a zonei dintre Star și Modarom în piață pietonală.
„Regândim zona dintre Prefectură și Modarom, Piața Prefecturii și străzile de legătură, aflate în jurul Colegiului Unirea, și în principal se schimbă raportul traficului rutier față de traficul pietonal, în favoarea celui pietonal. Traficul rutier va fi permis doar pentru riverani, aprovizionare, intervenții.
Va fi o pietonală, un «shared-space», unde anumite mașini vor avea acces, ceea ce înseamnă reducerea traficului pe breteaua Eroilor. Acest lucru a fost investigat printr-un studiu de trafic, ca să eliminăm un dezastru pe arterele circulabile din vecinătat.
Acest studiu a arătat că traficul poate fi preluat cu ușurință de prelungirea străzii Nicolae Bălcescu, iar legătura către strada Lungă se poate ameliora regândind sensurile de ciculație de pe străzile Țepeș și Agrișelor. Tot din studiul de trafic a rezultat și o idee de rezolvare necesarului de locuri de parcare prin construcția unei parcări subterane, în zona dintre Hotel Capitol și clădirea de birouri Cristiana, sub Eroilor și partial sub viitoarea piață.
Unul dintre avantajele acestei propuneri este că, după suprapunerea cu hărțile istorice, a rezultat că este foarte probabil ca zona să nu prezinte probleme din punctul de vedere al încărcării arheologice, fiind în afara zidurilor cetății. Noul spațiu a fost regândit ca un spațiu public, ca o piață în fața Prefecturii, care va fi contrapunctul Pieței Sfatului, un al doilea pol urban la capătul străzii Republicii.
Breteaua Eroilor, dintre Star și Modarom, va fi transformată într-o pădure urbană, singura zonă în care putem avea arbori de talie mai mare, care vor fi plantați gata crescuți, iar în rest sunt șlefuiri de detalii care înlesnesc și îmbunătățesc spațiile publice gândite pentru pietoni. Mă refer aici la strada Politehnicii și la trotuarul din dreptul Colegiului Unirea.
Dorim această discuție pentru că suntem la faza de pregătire a documentației pentru autorizare, se poate interveni în proiect și suntem interesați să preluăm ideile bune și observațiile interesante și pertinente“ – Johannes Bertleff, proiectant, fost președinte al Ordinului Arhitecților Brașov.
Citește continuarea pe brasovcity.ro