8250_600x315_2_e7110.jpg

Joi, președintele Senatului României, Anca Dragu, a efectuat o vizită oficială în municipiul Brașov, în cadrul cărei s-a întâlnit cu prefectul județului, reprezentanții administrației județene și a celei locale. Președintele Senatului a fost însoțit în această vizită de mai mulți reprezentanți ai Guvernului României – ministrul  cercetării, inovării și digitalizării, Ciprian Teleman, șeful cancelariei primului ministru, Sergiu Hossu, și doi secretari de stat.

Pe agenda discuțiilor au fost mai multe subiecte, printre care: îmbunătățirea programului „Masă caldă în școli“ și extinderea acestuia și la nivelul municipiului și județului Brașov, realizarea unui proiect pilot de digitalizare bazat pe sistemul GIS pentru județul Brașov; sprijin pentru proiectul de lege pentru terenul necesar construirii Spitalului de Pneumoftiziologie și boli infecțioase; în faza a doua de construcția a Spitalului Regional Brașov, completarea Legii exproprierii 255/2010, astfel încât să includă și investițiile în sistemele de management al deșeurilor, nu numai închiderea depozitelor existente; îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul achizițiilor și urbanismului astfel încât implementarea proiectelor cu fonduri europene să se facă într-un termen optim; clarificarea cadrului parteneriatului public-privat (PPP) pentru proiecte mari, care să dea încredere investitorilor, și autorităților publice; consultarea autorităților locale în elaborarea actelor normative care au legătura cu atragerea fondurilor europene în domenii noi: economia verde, digitalizare și pregătirea administrației locale și a comunității, achiziții ecologice și sociale.

„Am venit la Brașov, este prima oprire dintr-un turneu care cuprinde județul Brașov, județul Sălaj Timiș și Cluj. Promovăm programul „Masa caldă în școli“, dar dorim, în același timp, să discutăm cu autoritățile locale, să găsim problemele cu care se confruntă acestea și  ce soluții putem noi să găsim la nivel central, pentru că nu poți conduce din birou, trebuie să ieși în teren.

La Brașov am discutat la Consiliul Județean despre aeroportul din Brașov, pe care brașovenii îl așteaptă cu nerăbdare și de care vor fi atât de mândri când va deveni chiar realitate, sper, într-un orizont de timp relativ scurt. Am discutat despre un sistem de management integrat al deșeurilor și modificări legislative ce ar permite accelerarea acestui model, respectiv modificări pe legea exproprierilor, care să permită implementarea acestui model.

De asemenea, am mai discutat despre serviciile sociale, cu consilierii locali, despre nevoia de a avea aceste servicii sociale consolidate și – este un subiect destul de amplu – despre cum se face raportul acesta între descentralizarea serviciilor și a veniturilor. E un subiect cam dureros. Terenul pentru spitalul regional se va rezolva într un timp foarte scurt, pentru că acum avem o inițiativă legislativă care va intra în circuitul parlamentar la Senat și eu mă aștept ca legea să fie finalizată, să fie votată, într-un orizont de două-trei de două trei luni“, a precizat președitnele Senatului, Anca Dragu.

Citește articolul integral pe brasovcity.ro


compass bilboard.jpg