compass bilboard.jpg

digi_baa73.jpgBrașovul are cele mai multe gropi de gunoi neconforme. Despre închiderea lor s-a tot discutat în ultimii ani, de când, Uniunea Europeană a cerut în mod repetat acest lucru, iar România a fost condamnată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru neîdeplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deşeuri. 

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Problema a fost însă lipsa banilor care ar fi trebuit strânși de la bugetele locale dar care nu au existat.

Se pare încă că, Ministerul Mediului a găsit soluțiile pentru închiderea gropilor de gunoi din cele de la Braşov, Zărneşti, Râşnov, Făgăraş, Săcele, Victoria și Codlea.

Autoritățile de la București au demarat Programul privind Închiderea Depozitelor de Deşeuri Municipale Neconforme.

Banii vor veni acum din Fondul pentru Mediu, a anunțat ministrul Grațiela Gvarilescu. Ghidul de Finanțare a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial primăriile pot depune cereri în următoarele două luni.

Grațiela Gavrilescu le-a cerut primarilor să se implice active în rezolvarea acestei probleme.

Vă rog să acordaţi toată atenţia acestui demers, extrem de important, nu numai pentru comunitatea dumneavoastră, ci şi pentru România, şi să nu ezitaţi, în situaţia în care vă confruntaţi cu dificultăţi în elaborarea dosarului, să ne solicitaţi sprijinul, pentru a vă putea încadra în termenul stabilit”, a subliniat ministrul Mediului.

Vor fi închise, de asemenea, și gropile ilegale de gunoi din Vatra-Dornei, Uricani, Orşova şi Huşi. 68 de gropi de gunoi neconforme sunt în continuare deschise, deşi România avea obligaţia de a le închide şi a le reabilita până la 16 iulie 2009. CJUE interzis abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deşeurilor și a reiterat ideea că statele membre au obligaţia de a recupera şi a elimina deşeurile într-un mod care să nu pună în pericol viețile oamenilor sau mediul.

sursă foto: digi24.ro

Despre autor
Author: Miruna Alexandru