Miercuri a început etapa a doua a lucrărilor de betonare a suprastructurii pasajului Fartec, parte a etapei de refacere a căii de rulare. După turnarea acestui strat de beton, urmează hidroizolația și straturile de asfalt.
„Cred că am intrat într-o etapă bună ca și fază a lucrărilor, lucrurile mai grele și mai complicate au fost depășite. Lucrurile au avansat și începe să se întâmple ceea ce trebuie ca și etapă a graficului de lucrări. Avem un grafic stabilit cu constructorul, evaluăm lucrările și stadiul lor raportat la acest grafic în fiecare zi.
Am cerut constructorului să mărească echipele, să achiziționeze noi echipamente – respectiv prese, ce trebuie utilizate în partea inferioară a pasajului. Lucrarea este foarte complexă, pentru că fiecare deschidere, fiecare cofraj, fiecare armătură e o lucrare separată.
Nimic nu seamănă cu altă componentă acolo și lucrările nu pot fi făcute în ateliere, ci trebuie făcute la fața locului, de către muncitori. Important este că suntem într-un parcurs bun, sper să îi țină tot așa pe muncitori și pe constructori.“- George Scripcaru, primarul municipiului Brașov.
„Astăzi am început turnarea plăcii de suprabetonaere la continuizările* de la pilele 1, 2 și 3. Urmează ca mâine să turnăm fundația de la pila 11, săptămâna următoare turnăm continuizările de la culee și pila 4, după care ne vom muta pe următorul tronson, de la deschiderea 5 la deschiderea 8.
Odată cu finalizarea acestor lucrări, de săptămâna viitoare putem spune că prima parte a pasajului este gata în proporție de 95%. Mai avem să turnăm straturile de asfalt și straturile căii de rulare – bordură, parapete. Încercăm ca până la finalul anului acesta să putem da drumul la circulație”, a declarat ing. Mihai Filip, șef de șantier pasaj Fartec.
Pasajul a fost construit la începutul anilor ‘70 și în momentul începerii lucrărilor se afla într-o stare de degradare foarte accentuată. Lucrarea este una dificilă, pentru că multe dimensiuni ale componentelor sunt atipice și nu respectă standardul din proiectul inițial.
Fiecare pilon și fiecare element are nevoie de foarte multă manoperă. La finalul lucrărilor, există trei obiective ce trebuie atinse: menținerea capacității portante, respectarea normativelor seismice actuale și prelungirea duratei de funcționare cu cel puțin 25 de ani.
Șeful de șantier a explicat în ce constau lucrările care se execută acum la pasaj: „Suprabetonarea înseamnă legarea în secțiune transversală a suprastructurii, care este formată din șase grinzi în secțiune transversală, care sunt legate prin placa de suprabetonare. Pe grinda continuă, pe patru deschideri, avem aproximativ 20 de tone de armătură care leagă grinzile în secțiune transversală și longitudinală”, a spus Mihai Filip.
În perioada mai-iunie au fost executate următoarele lucrări de reparații capitale la Pasajul rutier Fartec:
Lucrări la infrastructură:
– săpătura la fundația pilei P6,
– armare, cofrare și turnare beton la fundația pilei P11,
– armare, cofrare și turnare beton continuizări P1, P2, P3,
– desfacere trotuar culeea C2,
– armare și cofrare riglă de la P1, P2, P3.
Lucrări la suprastuctură:
– turnare beton placă suprabetonare deschiderile D1, D2, D3, D4,
– armare placă de suprabetonare la deschiderile D5, D6, D7, D8.
Citește continuarea pe brasovcity.ro
sursa foto: brasovcity.ro