compass bilboard.jpg

gripa_vaccin_a43ba_3d9bb.jpeg

Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România chiar de la finalul lunii februarie. Legea care prevede obligativitatea imunizării copiilor se află pe masa deputaților și odată cu începerea sesiunii parlamentare ordinare actul normativ ar putea fi dezbătut în procedură de urgență.

Proiectul de lege este blocat de mai bine de doi ani în comisiile parlamentare de la Camera Deputaților, după ce Senatul a adoptat actul normativ în octombrie 2017.

În cazul vaccinurilor obligatorii, consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, conform proiectului amintit, scrie digi24.ro

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

Actul legislativ mai menționează și despre sancţionarea părinţilor care refuză să participe la acțiuni de informare cu privire la beneficiile imunizării.

În cazul refuzului unor astfel de întâlniri, care vor fi organizate inclusiv de medicul de familie, părinții sau tutorele legal pot primi o amendă de până la 10.000 de lei. Părintele poate refuza vaccinarea copilului său doar dacă cel mic prezintă o reacție adversă la unul dintre vaccinuri sau mai multe. Intoleranța copilului va fi atestată printr-un certificat, mai scrie digi24.ro 

Dacă legea este adoptată în forma actuală, copiii neimunizați ar putea să nu mai fie acceptați la grădinițe sau la școli. Unitățile de învățământ vor avea obligativitatea să solicite, la înscrierea minorului, o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor. În cazul în care copilul nu este imunizat sau schema de vaccinare este incompletă, cel mic tebuie vaccinat în termen de un an.

Foto cu caracter ilustrativ


RECOMANDĂRILE OBSERVATORULBV.RO