compass bilboard.jpg

osmanovici_52690_95cd2.jpg

De 18 zile, în sistemul informatic al Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate este o problemă. Cardurile de sănătate nu pot fi utilizate. Medicii și pacienții sunt puși în dificultate, fiind obligați să lucreze în acest sistem.

Pentru a 17-a zi la rând, platforma online care gestionează cardurile naționale de sănătate este total blocată. Pacienții reclamă că ”numai bolnavii în stare gravă mai beneficiază de serviciile medicilor de familie, care oricum riscă să plătească din buzunar operațiunile pe care le fac fără a le putea valida în sistem”.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care conform ministrului Sănătății este responsabilă de funcționarea sistemului, se scuză și spune că face toate eforturile pentru a reporni sistemul. ”Pe18 iulie, va fi o primă tentativă de restartare a programului”, a declarat la RFI purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici. Pe de altă parte, el afirmă: ”oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem”.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În acest condiții, atât medicii, cât și pacienții au ajuns într-o situație disperată. Primii nu pot, conform legii, să efectueze niciun fel de operațiuni medicale fără să le înregistreze prin cardul național de sănătate, dar sunt de multe ori ”obligați” de situație, în contextul în care unii pacienți sunt în stare gravă sau au nevoie urgentă de rețete sau trimiteri către medicii specialiști. Dacă decid să emită rețete sau bilete de trimitere fără a le putea înregistra oficial, o fac pe riscul lor, putând fi nevoiți ulterior să achite din buzunar contravaloarea consultațiilor neînregistrate.

Pacienții au la rândul lor de suferit pentru că, dacă nu reprezintă o urgență, sunt trimiși acasă pentru a reveni ulterior și a se lovi de aceeași problemă.

Cu incompetența celor de la CNAS ne-am obișnuit deja. Medicii de familie nu au proble cu acest sistem informatic, încă de la implementare blocându-se în repetate rânduri. Marii IT-ști ai țării știu de ce...

Să ne întoarcem însă la ”băiatul de la meteo”, Daniel Osmanovici, ajuns peste noapte purtător de cuvânt al CNAS. Așadar, ”oamenii mor oricum, și cu, și fără sistem”. Individul este posibil ca nici măcar să nu fi conștientizat ce a putut să spună. Cinism inadmisibil, prostie, lipsă de pregătire în comunicare, lipsă de respect pentru cei care își plătesc contribuțiile la sănătate și implicit plătesc salariu acestui individ. Da, oamenii mai și mor, dar între timp cer demiterea unui individ impertinent. CNAS nu a reacționat deocamdată.


RECOMANDĂRILE OBSERVATORULBV.RO

ALS-2020_1920-x-1080-px_5ba5b.jpg